linfrø

Linfrø
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Linfrø er frø av planter i linfamilien. De har fra gammelt av vært brukt mot forstoppelse, og inneholder forholdsvis mye linolensyre.

Frøene er glinsende brune, seks til åtte millimeter lange og flattrykt ovale. Av linfrø presses linolje til linoljemaling. Pressingen kombineres undertiden med ekstraksjon. Restene fra pressingen brukes som fôr, linfrømel, for drøvtyggere.

Linfrø brukes i dag mye som tilsetning i brød, for eksempel i linfrøkneipp. Linfrø inneholder cirka åtte prosent fett, hvorav 72 prosent utgjøres av flerumettede fettsyrer. Linolensyre som er en omega-tre-fettsyre (18:3, omega 3), utgjør cirka 56 prosent av totalfettet og linfrø er dermed en vegetabilsk kilde til omega-tre-fettsyrer. 100 gram linfrø inneholder 16,5 gram linolensyre.

I medisinen kan linfrø, semen lini, brukes ved forstoppelse. Når frøene kommer ned i tarmen, svulmer de opp og stimulerer tarmvirksomheten. Samme virkning har «loppefrø».

Produksjon

Største produsentland for linfrø (2019)

Land 1000 tonn
Kasakhstan 1007
Russland 659
Canada 486
Kina 340
USA 162
India 99
Etiopia 80
Afghanistan 55

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg