primater

Primater. Hender og føtter hos noen forskjellige arter.

Primater av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Primater. Stamtre. Tallene til venstre angir periodenes alder i millioner år. Som representant for menneskene er tegnet en rekonstruksjon av en ung neandertaler.

Primater av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Fra høyre: menneske, sjimpanse, orangutang og makak (minst).
Primatskaller av . CC BY 3.0

Primater, pattedyrorden som omfatter halvaper, spøkelsesaper, egentlige aper, menneskeaper og mennesker. Det er små til store bakkelevende eller trelevende dyr. De er overveiende altetere, men plantekost utgjør en stor del av føden. Har fritt bevegelige lemmer, med bevegelige gripefingrer og -tær. Klør har en tendens til å bli erstattet med flate negler. Forstørrede føleputer er til stede på enden av fingrer og tær. De er sålegjengere. Tommelfinger og stortå kan i alminnelighet motstilles. Tennene er uspesialisert hos de fleste former. Fortennene kan være redusert eller forstørret. Forkinntenner (premolarer) og kinntenner (molarer) har separate, runde topper hos avanserte primater. Synet er velutviklet, med fremoverrettede, store øyne. Hørselen er god. Hjernen viser en progressiv utvikling gjennom hele primatgruppen. Skallen har en relativt stor, avrundet hjernekasse og en redusert lukteregion, særlig hos avanserte former.

Faktaboks

Uttale
primˈater
Etymologi
til primus
Også kjent som
også kalt herredyr
Primates

Utbredelse, systematikk

Primatene forekommer i tropiske og subtropiske strøk over hele verden, bortsett fra Australia. Mennesket skiller seg fra de andre primatene ved at de har tatt hele verden i bruk som utbredelsesområde.

Primatene omfatter omkring 230 nålevende arter, fordelt på 11 familier og to underordener. Underordenen halvaper (Strepsirrhini) omfatter lemurer og lorier. Disse har ansiktet, med unntak av nesetippen, dekket av hår. Ansiktet er også relativt ubevegelig. Utbredt i Afrika sør for Sahara, på Madagaskar og i sørlige Asia. Underordenen haplorhine primater omfatter spøkelsesapene (Tarsiiformes) og ekte aper (Anthropoidea) som igjen omfatter vestaper og østaper. Østapene omfatter dyreaper og menneskeaper (den siste inkludert mennesket). Disse primatene har stort sett velutviklede synsorganer, hjerne og ekstremiteter. Ansiktets hårkledning er redusert eller helt forsvunnet. Ansiktsmimikken er bedre utviklet. Utbredt i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg