Primater, pattedyrorden som omfatter halvaper, egentlige aper, menneskeaper og mennesker. Det er små til store bakkelevende eller trelevende dyr. De er overveiende altetere, men plantekost utgjør en stor del av føden. Har fritt bevegelige lemmer, med bevegelige gripefingrer og -tær. Klør har en tendens til å bli erstattet med flate negler. Forstørrede føleputer er til stede på enden av fingrer og tær. De er sålegjengere. Tommelfinger og stortå kan i alminnelighet motstilles. Tennene er uspesialisert hos de fleste former. Fortennene kan være redusert eller forstørret. Forkinntenner (premolarer) og kinntenner (molarer) har separate, runde topper hos avanserte primater. Synet er velutviklet, med fremoverrettede, store øyne. Hørselen er god. Hjernen viser en progressiv utvikling gjennom hele primatgruppen. Skallen har en relativt stor, avrundet hjernekasse og en redusert lukteregion, særlig hos avanserte former.

Primatene forekommer i tropiske og subtropiske strøk over hele verden, bortsett fra Australia. Mennesket skiller seg fra de andre primatene ved at de har tatt hele verden i bruk som utbredelsesområde.

Primatene omfatter omkring 230 nålevende arter, fordelt på 11 familier og to underordener. Underordenen halvaper (Prosimii) omfatter blant annet lemurer, lorier og spøkelsesaper. Disse har ansiktet, med unntak av nesetippen, dekket av hår. Ansiktet er også relativt ubevegelig. Utbredt i Afrika sør for Sahara, på Madagaskar og i sørlige Asia. Underordenen ekte aper (Anthropoidea) omfatter egentlige aper (vestaper og østaper), menneskeaper og mennesket. Disse primatene har stort sett velutviklede synsorganer, hjerne og ekstremiteter. Ansiktets hårkledning er redusert eller helt forsvunnet. Ansiktsmimikken er bedre utviklet. Utbredt i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.