Primater har fremoverrettede øyne med godt dybdesyn, noe som hjelper både i jakt og til å beregne avstand når de klatrer i trær.

Pan troglodytes, sjimpanse. Foto fra: Aalborg Zoo, Jylland, Danmark

Primater. Stamtre. Tallene til venstre angir periodenes alder i millioner år. Som representant for menneskene er tegnet en rekonstruksjon av en ung neandertaler.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Primater er en orden av pattedyr som omfatter halvaper, spøkelsesaper, ekte aper, menneskeaper og mennesker. Primater er små til store bakkelevende eller trelevende dyr. Hos de fleste kan tommelfingeren og stortåen motstilles resten av hånden eller foten. De er i hovedsak altetere, men plantekost utgjør en stor del av føden.

Faktaboks

Uttale
primˈater
Etymologi
fra latin primus, den første
Også kjent som
Primates, også kalt herredyr

Beskrivelse

Fra høyre: menneske, sjimpanse, orangutang og makak (minst).
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Primater har fritt bevegelige lemmer, med bevegelige gripefingrer og -tær. Klør har en tendens til å bli erstattet med flate negler. Forstørrede føleputer er til stede på enden av fingrer og tær. De er sålegjengere. Tennene er uspesialiserte hos de fleste former. Fortennene kan være redusert eller forstørret. Forkinntenner (premolarer) og kinntenner (molarer) har separate, runde topper hos avanserte primater.

Synet er velutviklet, med fremoverrettede, store øyne. Hørselen er god. Hjernen viser en progressiv utvikling gjennom hele primatgruppen. Skallen har en relativt stor, avrundet hjernekasse og en redusert lukteregion, særlig hos avanserte former.

Utbredelse og systematikk

Primater. Hender og føtter hos noen forskjellige arter.

Av /Store norske leksikon ※.

Primatene forekommer i tropiske og subtropiske strøk over hele verden, bortsett fra Australia. Mennesket skiller seg fra de andre primatene ved at de har tatt hele verden i bruk som utbredelsesområde.

Primatene omfatter omkring 230 nålevende arter, fordelt på 11 familier og to underordener.

Underordenen halvaper (Strepsirrhini) omfatter lemurer og lorier. Disse har ansiktet, med unntak av nesetippen, dekket av hår. Ansiktet er også relativt ubevegelig. Disse er utbredt i Afrika sør for Sahara, på Madagaskar og i sørlige Asia.

Underordenen haplorhine primater omfatter spøkelsesapene (Tarsiiformes) og ekte aper (Anthropoidea) som igjen omfatter vestaper og østaper. Østapene omfatter dyreaper og menneskeaper (den siste inkludert mennesket). Disse primatene har stort sett velutviklede synsorganer, hjerne og ekstremiteter. Ansiktets hårkledning er redusert eller helt forsvunnet. Ansiktsmimikken er bedre utviklet. Haplorhine primater er utbredt i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg