Etter grunnloven av 1966, med endringer i 1997, er Uruguay en demokratisk, presidentstyrt og enhetsstatlig republikk. Presidenten velges i allmenne og direkte valg for fem år og må ha absolutt flertall (eventuelt gjennom en annen valgomgang). Presidenten er statsoverhode og landets reelle leder. Vedkommende utnevner regjeringens medlemmer og leder regjeringens møter.

Lovgivende myndighet er lagt til kongressen, som har to kammer: et representantkammer (99 medlemmer) og et senat (30 valgte medlemmer). Medlemmene til begge kamre velges i allmenne og direkte valg for fem år. Den valgte visepresidenten blir president i senatet, som dermed har 31 medlemmer.

Uruguay er det mest europeisk-pregede landet i Sør-Amerika og har demokratiske tradisjoner tilbake til 1800-tallet. Politikken har vært preget av to partier, Colorado-partiet (de «røde», liberalt) og det nasjonale parti (Blanco-partiet, de «hvite», moderat konservativt). Deres rivalisering førte på 1800-tallet flere ganger til borgerkrig. I perioder på 1900-tallet har imidlertid partiene styrt sammen.

Administrativt

Administrativt er landet delt inn i 19 departementer. Departementene har valgte departementsstyrer og en kommunalintendant (intendente municipal) som utøvende leder i departementene, en rolle som kombinerer guvernørrollen og ordførerrollen. Etter grunnlovsendringene i 1997 fikk departementene større selvstyre.

Rettsvesen

Det er separate sivilrettslige og strafferettslige domstoler, ungdomsdomstoler og arbeidsretter. Hvert departements hovedstad, samt noen andre byer, har en egen departemental domstol. Det er sju appellretter, alle med tre dommere. Den øverste justisdomstol er den høyeste allmenne domstol. Den har original jurisdiksjon i blant annet forfatningsrettslige saker, og hører ellers appeller fra appelldomstolene. Den har fem dommere, valgt for ti år av kongressen. Det er egne forvaltningsdomstoler, med den øverste administrative domstol som sisteinstans. Det er også en egen valgdomstol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg