Etter forfatningen av 1966, med endringer i 1997, er Uruguay en demokratisk, presidentstyrt og enhetsstatlig republikk. Presidenten velges i allmenne og direkte valg for fem år og må ha absolutt flertall (evt. gjennom en annen valgomgang). Han er statsoverhode og landets reelle leder. Han utnevner regjeringens medlemmer og leder regjeringens møter. Lovgivende myndighet er lagt til kongressen, som har to kammer, et representantkammer (99 medlemmer) og et senat (30 valgte medlemmer). Medlemmene til begge kamre velges i allmenne og direkte valg for fem år; den valgte visepresidenten blir president i senatet, som dermed har 31 medlemmer. Uruguay er det mest europeisk-pregede landet i Sør-Amerika og har demokratiske tradisjoner tilbake til 1800-tallet. Politikken har vært preget av to partier, Colorado-partiet (de «røde», liberalt) og det nasjonale parti (Blanco-partiet, de «hvite», moderat konservativt); deres rivaleri førte på 1800-tallet flere ganger til borgerkrig. I perioder på 1900-tallet har imidlertid partiene styrt sammen.

Administrativt er landet delt inn i 19 departementer. Departementene har valgte departementsstyrer og en kommunalintendant (intendante municipal) som utøvende leder i departementene, en rolle som kombinerer guvernør- og ordførerrollen. Etter forfatningsendringene i 1997 fikk departementene større selvstyre.

Det er separate sivil- og strafferettslige domstoler, ungdomsdomstoler og arbeidsretter. Hvert departements hovedstad, samt noen andre byer, har en egen departemental domstol. Det er sju appellretter, alle med tre dommere. Den øverste justisdomstol er den høyeste allmenne domstol. Den har original jurisdiksjon i bl.a. forfatningsrettslige saker, og hører ellers appeller fra appelldomstolene. Den har fem dommere, valgt for ti år av kongressen. Det er egne forvaltningsdomstoler, med den øverste administrative domstol som sisteinstans. Det er også en egen valgdomstol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.