Montevideo

Montevideo, hovedstad i Uruguay, på nordsiden av den vide munningen av Río de la Plata; 1,3 mill. innb. (2004). Montevideo er Uruguays dominerende havneby og kommunikasjonssenter for øvrig, og står for størstedelen av utenrikshandelen. Byen har store slakterier, fryserier og hermetikkfabrikker, garverier, såpe-, sko- og ullindustri. Montevideo er også havn for størsteparten av fiskeflåten i det sørlige Atlanterhavet. To universiteter, det eldste fra 1849, teknisk høyskole, kunstakademi, nasjonalmuseum og stor opera m.m.

Faktaboks

Uttale
montevidˈeo

Den gamle byen med finans- og forretningskvarterer ligger på en odde mellom Río de la Plata og den runde Montevideobukta. Her ligger også byens eldste torg, Plaza de la Constitución, med katedralen i barokk (1790–1804), den store parlamentsbygningen i klassisk stil, nasjonalhistorisk museum m.m. De nyere bydelene brer seg mot øst og nord. Brede, rette gater, store plasser og parker, elegante badesteder og hoteller gir byen et kosmopolitisk preg. Hovedgaten er Avenida 18 de Julio. Øst for byen ligger den internasjonale lufthavnen Carrasco.

Byen ble anlagt 1726 av spanierne. Under de søramerikanske frihetskampene ble den spanske garnisonen fordrevet 1814. Byen tilhørte en tid Argentina og deretter Brasil, inntil Uruguay ble selvstendig republikk 1828 med Montevideo som hovedstad.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg