Faktaboks

Montevideo
Uttale
montevidˈeo
Palacio Salvo, Montevideo
Av /Pixabay .
Lisens: CC BY 2.0
Montevideo

Montevideo, Rio de la Plata og deler av Uruguay sett fra verdensrommet.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Montevideo er hovedstad og største by i Uruguay, på nordsiden av den vide munningen av Rio de la Plata. Selve byen har 1 319 108 innbyggere (INE, 2011), i tillegg til en stadig voksende storbyregion.

Næringsliv

Montevideo er Uruguays dominerende havneby og kommunikasjonssenter for øvrig, og står for størstedelen av utenrikshandelen. Byen har store slakterier, fryserier og hermetikkfabrikker, garverier, såpe-, sko- og ullindustri. Montevideo er også havn for størsteparten av fiskeflåten i det sørlige Atlanterhavet. Byen har to universiteter, det eldste fra 1849, teknisk høyskole, kunstakademi, nasjonalmuseum og stor opera.

Bybeskrivelse

Den gamle byen med finans- og forretningskvarterer ligger på en odde mellom Rio de la Plata og den runde Montevideobukta. Her ligger også byens eldste torg, Plaza de la Constitución, med katedralen i barokk (1790–1804), den store parlamentsbygningen i klassisk stil og nasjonalhistorisk museum. De nyere bydelene brer seg mot øst og nord. Brede, rette gater, store plasser og parker, elegante badesteder og hoteller gir byen et kosmopolitisk preg. Hovedgaten er Avenida 18 de Julio. Øst for byen ligger den internasjonale lufthavnen Carrasco.

Historie

Puerta de la Ciudadela, Montevideo
Puerta de la Ciudadela – citadellets port – er en av få gjenværende strukturer av festningsverket som omringet gamlebyen i Montevideo.

Byen ble anlagt som en spansk marinebase i 1726. På 1700-tallet var Montevideo en befestet by, med festningsverk rundt det som i dag kjent som gamlebyen (Ciudad Vieja). Under de søramerikanske frihetskampene ble den spanske garnisonen fordrevet i 1814. Byen tilhørte en tid Argentina og deretter Brasil, inntil Uruguay ble en selvstendig republikk i 1828 med Montevideo som hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg