José Mujica

Faktaboks

José Mujica

«Pepe» Mujica

Uttale

moh'ika

Født
20. mai 1935, Montevideo, Uruguay
José Mujica var president i Uruguay fra 2010 til 2015.
Av /Reuters.

Artikkelstart

José Antonio Mujica Cordano er en uruguayansk politiker og tidligere geriljakriger, som var president i Uruguay fra 2010 til 2015.

Mujica, med kallenavnet «Pepe», er en folkekjær politiker og et globalt ikon for mange på den politiske venstresiden. Hans spartanske levevis ga ham tilnavnet «verdens fattigste president».

Bakgrunn

José Mujica ble født inn i enkle kår i utkanten av Montevideo, av en mor av italiensk herkomst og med far med baskisk bakgrunn. Faren døde da Mujica var bare fem år gammel, og han måtte tidlig hjelpe til for å skaffe familien inntekter. Han syklet rundt med varer for et lokalt bakeri, og ble etterhvert en god syklist som konkurrerte i lokale mesterskap i ungdommen.

Geriljasoldat

Mujica ble tidlig interessert i politikk og orienterte seg raskt fra et venstrenasjonalt grunnsyn mot sosialismen. I 1964 ble han med i Bevegelsen for nasjonal frigjøring (MLN) – Tupamaros. Denne var først en slags Robin Hood-bevegelse, som blant annet ranet banker for å gi pengene til fattige, men de ble stadig mer voldelige utover 1970-tallet og mistet mye folkelig støtte.

Mujica deltok selv i flere voldelige aksjoner, og ble ettersøkt. I 1970 ble han gjenkjent av politiet på en bar, og i den påfølgende skuddvekslingen skadet han to, men ble selv skutt seks ganger og overlevde med et nødskrik. Det neste året ble han arrestert to ganger, men greide å rømme. I 1971 ble han arrestert på nytt og satt de neste 13 årene i fengsel, flere av dem i isolat, blant annet to år i en brønn. Han ble også utsatt for tortur, som ble mye brukt av det brutale militærregimet som tok makten i Uruguay ved et kupp i 1973.

Politisk karriere

José Mujica fikk tilnavnet «verdens fattigste president», fordi han sa fra seg mesteparten av presidentlønna, bodde på et nedslitt småbruk og kjørte rundt i en gammel folkevogn uten sikkerhetsvakter. Her ankommer han et valglokale i 2014 for å avlegge stemme på sin etterfølger som president.
Av /AP.

Da Uruguay ble delvis demokratisk i 1985 var Mujica en av mange som ble sluppet fri under en ny amnestilov. Han grunnla Movimiento Participacion Popular (Bevegelsen for folkelig deltakelse) som senere gikk i koalisjonen Frente Amplio (Bred front). Han ble valg til nasjonalforsamlingens underkammer i 1995, og til senator i 2000. Da Frente Amplios kandidat Tabaré Vázquez vant presidentvalget i 2005 ble Mujica landbruks- og fiskeriminister.

Fem år senere var han selv Frente Amplios kandidat, vant presidentvalget i andre runde, og ble tatt i ed som president 1. mars 2010. I 2014 ble han på nytt valgt til senatet, og tiltrådte som senator i 2015, men trakk seg deretter fra senatet i 2018 av personlige årsaker.

Livsstil, livssyn og politikk

Som president førte Mujica førte en svært liberal politikk, og gikk i bresjen for legalisering av cannabis, utvidede abortrettigheter og likekjønnet ekteskap – tiltak som gjorde Uruguay kjent som det mest sosialliberale landet på det amerikanske kontinentet. Samtidig utvidet både Mujica og Vázques (som også etterfulgte ham som president i 2015) landets sosiale ordninger, basert på den solide økonomiske veksten Uruguay opplevde. Med denne balansen ble hans styre sett på som et mer liberalt venstresidealternativ til de mer autoritære og konfronterende regimene i Venezuela under Hugo Chávez, Ecuador under Rafael Correa og Argentina under Nestor Kirchner og Cristina Fernández de Kirchner.

Mujica er kanskje mest kjent som «verdens fattigste president», et tilnavn først gitt av BBC. På 1990-tallet flyttet han sammen med sin livspartner og tidligere kampfelle i Tupamaros, Lucía Topolansky, til et småbruk i utkanten av Montevideo. De giftet seg først i 2005. I presidentperioden lot han seg overtale til å la to vakter bli utplassert ved innkjørselen, men kjørte fremdeles rundt i en gammel folkevogn. Han ga også bort 90 prosent av presidentlønna til sosiale formål, i sterk kontrast til mange av sine søramerikanske kollegaer.

Også politisk og ideologisk står Mujica fram som antimaterialist og er kritisk til økt konsum. Han mener at det ikke er noe mål at verdens fattige skal ha et like høyt forbruk som det folk i Vesten har i dag. Av noen er han også kalt «hippiepresidenten», som følge av at Uruguay som første nasjon i verden legaliserte salg av cannabis i hans presidentperiode.

José Mujicas kone, Lucía Topolansky, har også en lang politisk karriere bak seg, og ble i september 2017 Uruguays første kvinnelige visepresident, etter at den daværende visepresidenten, Raúl Sendic, trakk seg etter en skandale rundt det statlige petroleumselskapet Ancap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg