av . CC BY 2.0

tordenvær

Tordenvær, uvær med lyn og torden, oftest lokalt, dannes i forbindelse med velutviklede bygeskyer (cumulonimbus).

Årsak

Tordenvær utenfor Fiskebäck, Gøteborg 12. juli 2010.
Tordenvær
Av .

Tordenvær oppstår når fuktig luft varmes opp nedenfra og stiger til værs (varmetordenvær) eller når fuktig varmluft skyves til værs av en kaldfront (fronttordenvær). Det opptrer også tordenvær i kald luft om vinteren, bl.a. langs Norges vestkyst. Disse er knyttet til mindre, aktive bygeskyer hvor undersiden ligger få hundre meter over bakken. Den lave temperaturen favoriserer lynutløsning i lavt nivå, noe som gir spesielt stor fare for lynnedslag.

Hyppighet

Det er til enhver tid i gjennomsnitt ca. 1500 tordenvær i aktivitet over Jordens overflate. I en sone omkring ekvator forekommer det tordenvær i 100–150 dager per år, over åpent hav i denne sonen bare 15–20. Over land på midlere breddegrader er det vanligvis 30–50 tordendager per år, over hav 15–20. Det sentrale Sør-Skandinavia har 10–20, vestkysten 5–10, men avtagende til under 5 tordendager per år nord for polarsirkelen. Bare indre Finnmark har noen flere tordendager.

Observasjoner viser at tordenvær forekommer hyppigere over store byer enn andre steder. Man antar at det skyldes den varme som byer avgir, og som fører til økt oppstigning av luft mot kaldere luftlag. Høy tetthet av partikler i luften over byer kan også være med å utvikle skyer og byger.

Følger

Dette optiske fenomenet kalles glorie eller krans. Den fargede kransen dannes når sollyset brytes og reflekteres i de små vanndråpene som utgjør tåkeskyene. I tillegg gjør skyggen til fotografen at det ser ut som en glorie lyser rundt fotografen.

Glorie
Av .

Tordenvær kan ledsages av sterke regnskyll, hagl, kastevinder, virvelvinder (tornadoer, tromber) som lokalt kan gi store skader. De sterke og skarpt begrensede vertikale luftstrømmene innebærer en betydelig påkjenning på fly og kan få dem ut av kontroll, se vindskjær. Se også lyn.

Optiske fenomener

Tordenvær viser seg å by på andre optiske fenomener enn lyn. I løpet av de siste 15 årene har man i områdene over tordenvær observert tre typer storstilte, men meget kortvarige fenomener som tidligere har vært ukjent: For lysånd og lysalv, se disse. Blåstråler er optiske strømninger fra toppen av en tordensky, kjegleformet med utstrekning på 15° og med en fart på rundt 100 km/s. De har en varighet på ca. 300 ms og forsvinner i en høyde på ca. 40–50 km. Blåstråler er ennå ikke tilfredsstillende forklart.

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg