jaguar

Jaguar fotografert i Belize Zoo

Jaguar

Jaguar
Av /※.

Jaguar, Panthera onca, er en rovdyrart i kattefamilien.

Faktaboks

uttale:
jaguˈar
etymologi:
via portugisisk jaguar fra tupi jaguara, a’üara, ‘kattedyr, stort rovdyr’
også kjent som:

Panthera onca

Pelsen er glatthåret og glinsende, fargen lys gul med et skjær i rødt eller brunt, med brune eller svarte flekker over hele kroppen. Buken og innsiden av lemmene er gulhvite. Helt svarte individer er forholdsvis sjeldne. Kroppslengden blir opptil 185 cm, med en hale på opptil 75 cm, skulderhøyde ca. 75 cm. Vekt 55–115 kg, hannene er størst.

Jaguaren er Amerikas største katteart. Den både klatrer og svømmer godt, men jakter som regel på bakken. Spiseseddelen er meget variert: fugl, fisk, skilpadder og alligatorer, men helst et variert utvalg av pattedyr, helt opp til størrelse av tapir og storfe. Hunnen føder som regel to unger i kullet, av og til fire.

Jaguaren lever fortrinnsvis i tett skog og sumpmark med godt skjul, men jakter også i mer åpent terreng, som i det høye gresset på Argentinas pampas.

Opprinnelig var den utbredt fra den sørlige delen av USA til det nordlige Argentina. Jaguaren regnes i dag for utrydningstruet, og er forsvunnet fra USA, fra mesteparten av Mexico og store deler av Mellom-Amerika. I den sørlige delen av utbredelsesområdet er bestanden kraftig redusert i Argentina, Uruguay og det østlige Brasil.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg