jaguar

Hunnjaguar klar til sprang.
.
Lisens: CC BY SA 4.0
Jaguaren har det kraftigste bittet av kattedyrene. Denne hannen er merket med GPS-halsbånd.
.
Hannjaguar ved elvebredde i Brazil.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Jaguar er et rovpattedyr i kattefamilien. Det er den største kattearten i Amerika og kan veie opptil 150 kilo. Den har det kraftigste bittet av alle kattedyr.

Faktaboks

Uttale
jaguˈar
Etymologi
via portugisisk jaguar fra tupi jaguara, a’üara, ‘kattedyr, stort rovdyr’
Også kjent som

Panthera onca

Beskrivelse

Voksne jaguarer har en kroppslengde på 110–170 centimeter og veier 50–150 kilo. Halen er 44–80 centimeter lang. Størrelsen varierer mellom ulike deler av utbredelsesområdet. Jaguaren er kraftig bygget med stort hode og relativt korte ben. Den har spesielt kraftige kjever og store hjørnetenner sammenlignet med de andre kattedyrene i panterslekten. Pelsen er lys med sorte tegninger. Grunnfargen er gulaktig på ryggen og flankene og nesten hvit under buken og på brystet. Jaguaren kan ved første øyekast ligne en leopard, men flekkene er større og organisert i rosettmønstre med én eller flere prikker i midten. Helt mørke og helt lyse (albino) individer forekommer, men disse er sjeldne.

Levevis

Jaguaren lever fortrinnsvis i tett skog og sumpmark med godt skjul, men den jakter også i mer åpent terreng. Jaguaren både klatrer og svømmer godt. Den jakter som regel på bakken, men kan også ta byttedyr i vann. Arten er hovedsakelig nattaktiv.

Variert diett

Jaguaren jakter og spiser et stort utvalg av arter, avhengig av hva som finnes i området. Dette kan være pattedyr (som flodsvin, gullharer, tapirer, beltedyr, dovendyr og aper), fugler (som hokkoer), krypdyr (som iguaner, kaimaner og skilpadder) og fisk. I områder der det finnes kveg, jakter den også ofte disse.

Kraftig bitt

Jaguaren har det kraftigste bittet av alle kattedyr, noe som er nødvendig for å kunne bite gjennom skilpaddeskall og alligatorskinn. Den avliver ofte byttet ved å punktere hjerneskallen med sine kraftige hjørnetenner.

Territorier og formering

Voksne jaguarer lever alene i territorier som markeres med urin, lort og ved å krafse på trestammer. Paring kan foregå utover hele året. Hunnene tiltrekker seg hanner ved lukt og lyd og de to kjønnene tilbringer fire til fem uker sammen. Drektighetstiden er omtrent 14 uker. Hunnen føder kull med én til fire unger som lever sammen med henne i omtrent to år.

Utbredelse

Jaguaren var tidligere utbredt fra den sørlige delen av USA til det nordlige Argentina. Den har mistet omtrent halvparten av leveområdet på grunn av avskoging og annen habitatødeleggelse. Den er utryddet i USA, El Salvador og Uruguay. Den største gjenværende bestanden finnes i Amazonasbekkenet. Genetiske undersøkelser har vist at jaguaren kan deles inn i fire underarter som er utbredt i henholdsvis Mexico og Guatemala, sørlige Mellom-Amerika, nordlige Sør-Amerika, og Sør-Amerika sør for Amazonas.

Bevaringsstatus og trusler

Jaguar fotografert i Belize Zoo

Jaguaren regnes som «nær truet» av den internasjonale naturvernunionen (IUCN). Man vet ikke hvor mange jaguarer det finnes, men bestanden er synkende og stadig mer oppdelt i mindre, isolerte grupper.

Trusler

Avskoging som skyldes utvidelse av landbruksarealer er den viktigste trusselen mot jaguarens overlevelse. Habitatreduksjonen fører også til mer konflikt med mennesker; både forårsaket av at jaguaren tar husdyr og fordi mennesker vil ha viltartene som jaguaren lever av for seg selv. Det er forbudt å drepe jaguarer, men snikjakt forekommer. Det selges ofte blant annet tenner på lokale markeder. Det er også økende etterspørsel etter ben og andre deler av store kattedyr til tradisjonell kinesisk medisin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg