rever

God tilpasningsevne gjør at rødreven har vid utbredelse, her på nesten 4 000 m høyde i Himalaya
Vulpes vulpes

Rever utgjør en stor del av hundefamilien. Hva som skal regnes som rever er et definisjonsspørsmål. Noen mener navnet bør forbeholdes arter i slekten Vulpes, mens andre inkluderer alle arter der "rev" er blitt en del av navnet. Generelt er rever de minste og mest spinkle medlemmene av hundefamilien.

Faktaboks

også kjent som:

slektene Urocyon, Otocyon, Vulpes og Dusicyon

Slekter og utbredelse

Det finnes 23 arter rever i 4 slekter. Slektene er:

Urocyon: grårever, 2 arter i Nord-Amerika, derav én som er utbredt sørover til det nordligste Sør-Amerika. Slekten regnes som den eldste, den er 4-6 millioner år gammel.

Otocyon: ørerev, 1 art, O. megalotis, som lever i Afrika.

Vulpes: rever, 12 arter, finnes naturlig over hele den nordlige halvkule unntatt de mest arktiske strøk, samt i Afrika. Rødreven er kanskje det pattedyr som har videst utbredelse i verden.

Dusicyon: zorroer, 8 arter som lever i Sør-Amerika. Disse kalles også sør-amerikanske grårever. De er nærmere i slekt med arter i hundeslekten Canis enn med de tre andre reveslektene.

Beskrivelse

Rever er for det meste små og spinkle rovdyr, de fleste artene veier mellom to og fem kg. Den minste er fenneken med 0,8 kg, mens den største er "småørezorro" D. microtis med 9 kg. De har gjerne store ører, en lang, buskete hale og spiss snute. Pelsen er for det mest nyanser i grått og brunt med kvite og svarte flekker. Rødreven er mer rødlig, men har en svart fargevariant i sølvreven. Fjellreven kommer også i to fargevarianter; kvitrev og blårev.

Levevis

Rever er typisk ekstremt opportunistiske i sitt levevis. De spiser nær sagt alt som er mulig å fange og spise der de lever, men de fleste foretrekker små pattedyr som smågnagere. De spiser også insekter, meitemakk, hare, fugler, åtsler, fisk, frukt og bær, dessuten små klauvdyr (særlig unger). Der flere rever overlapper i utbredelse, kan konkurranse om føde føre til variasjoner i fødevalget og dessuten til endring i kroppsstørrelse. Ørereven har spesialisert seg fullstendig på insekter, den spiser mye termitter. Den bruker de store ørene som paraboler for å lytte etter kravlende insekter. For rever generelt er både hørsel og luktesans viktige i matletingen.

Kullstørrelsen er gjerne 1-6 valper, hos noen arter opptil 12 eller flere valper. De fleste artene lever i monogame par, men hos noen arter kan flere par dele et hi og et par kan ha hjelpere. Hjelpere er unger fra tidligere kull som blir værende hjemme og som hjelper til med å oppfostre det nye valpekullet. Dette forekommer i tette bestander av bl.a. rødrev, der gruppestørrelsen kan være opptil seks rever.

Rever markerer territoriet med lort og urin. De har også hudkjertler, analkjertler og en kjertel oppå halen. Sistnevnte framstår gjerne som en svart flekk nesten inderst på halen. Duft er dermed viktig i kommunikasjonen. De bruker også mange forskjellige lyder; bjeffing, skriking, klynking, hyling o.l.

Mange arter er blitt utsatt for intens jakt, både for pelses skyld, for sport og fordi de betraktes som skadedyr. Rever kan også spre rabies, så bestander kan også bli kontrollert for å redusere forekomsten av denne fryktede sykdommen. I Europa er rabies i stor grad blitt utrydda etter vaksinasjonskampanjer, der vaksinen bli gjemt inni mat som blir spredd i naturen. Vanlige arter med vid utbredelse kan tåle et stort jakttrykk, mens andre arter med begrensa utbredelser er svært sårbare. Flere arter er nesten ikke studert slik at bestandsstatus er ukjent, eksempelvis flere zorroer. Rever blir ofte beskyldt for å redusere bestander av jaktbart vilt, som fugler og hare, men økosystemene er for komplekse for en så enkel forklaring.

I Norge er fjellreven trua av utryddelse, mens rødreven trives over hele landet. Begge artene holdes også i pelsdyrgårder.

Kilde

Ginsberg, J.R. & Macdonald, D.W. 1990. Foxes, wolves, jackals, and dogs. An action plan for the conservation of canids. IUCN/SSC Canid Specialist Group og IUCN/SSC Wolf Specialist Group, Gland, Sveits.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg