Jeltsin med oligarker
Begrepet oligarki stammer fra den greske antikken, men er siden 1990-årene blitt en betegnelse på rike bedriftseiere i tidligere sovjetrepublikker som Russland og Ukraina. Oligarkene spilte en sentral rolle i Russland under Boris Jeltsins presidentperiode på 1990-tallet. Oligarkene er ikke demokratisk valgte, men har likevel ofte stor politisk makt fordi de eier viktige bedrifter og naturressurser, og dermed kontrollerer de store deler av hjemlandenes økonomi. Bildet viser president Boris Jeltsin som hilser på Russlands mest innflytelsesrike forretningsmenn. Foto fra 1998.
Jeltsin med oligarker
Av /NTB.

Oligarki, også kalt fåmannsvelde, er en styreform der en liten gruppe personer har makt til å styre over resten uten at disse har noen virkelig mulighet til å kontrollere de som styrer.

Faktaboks

Uttale
oligarkˈi
Etymologi
av oligo- og -arki, «fåmannsstyre»
Også kjent som

fåmannsvelde, engelsk oligarchy, russisk oligarkhija (олигархия)

Oligarki skiller seg fra demokrati (folkestyre) og enevelde (én person styrer). Det er vanlig å regne oligarki som en type diktatur.

Uttrykket oligarki ble brukt allerede av Aristoteles. Han så det greske styresettet som en styreform der få personer styrte for å fremme sine egne interesser og ikke det felles gode.

Uttrykket brukes nå mer om den politiske strukturen i grupper innenfor samfunnet enn om samfunnets styreform.

Forhold som fremmer oligarki, kan for eksempel være organisasjonenes byråkratiske struktur. Demokratiske rettigheter med korte valgperioder er med på å hemme oligarki.

Oligarki i Russland og Ukraina

Begrepet oligark fikk en ny betydning etter Sovjetunionens oppløsning på 1990-tallet. Ordet ble en betegnelse på de som benyttet seg av forbindelser og manøvreringsevne til å skaffe seg eierskap i bedrifter og naturressurser under privatiseringen i de tidligere sovjetrepublikkene. Korrupsjon var ofte en del av bildet. Oligarkene spilte en sentral rolle i Russland under Boris Jeltsins presidentperiode på 1990-tallet. Under Vladimir Putin har oligarkenes makt blitt redusert. Noen av dem har et nært forhold til Putin, mens andre har falt i unåde og blitt fengslet eller tvunget i eksil. I Ukraina er oligarkene fra 1990-tallet fremdeles en politisk maktfaktor, se oligark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg