oligarki

Artikkelstart

Oligarki, også kalt fåmannsvelde, brukes om en styreform der en liten gruppe personer har makt til å styre over resten uten at disse har noen virkelig mulighet til å kontrollere de som styrer.

Faktaboks

Uttale
oligarkˈi
Etymologi
av oligo- og -arki

Oligarki skiller seg fra demokrati (folkestyre) og diktatur (en person styrer).

Uttrykket oligarki ble brukt allerede av Aristoteles, som så det greske styresettet som en styreform der få personer styrte for å fremme sine egne interesser og ikke det felles gode.

Uttrykket brukes nå mer om den politiske strukturen i grupper innenfor samfunnet enn om samfunnets styringsform.

Forhold som fremmer oligarki, kan for eksempel være organisasjonenes byråkratiske struktur. Demokratiske rettigheter med korte valgperioder er med på å hemme oligarki.

Begrepet oligark fikk en ny betydning på 1990-tallet som betegnelse på de som benyttet seg av sine forbindelser og manøvreringsevne til å skaffe seg eierskap til bedrifter og naturressurser under privatiseringen i de tidligere sovjetrepublikkene. Korrupsjon var ofte en del av bildet. Oligarkene spilte en sentral rolle i Russland under Boris Jeltsins presidentperiode på 1990-tallet. Under Vladimir Putin har oligarkenes makt blitt redusert, der noen av dem har et nært forhold til Putin, mens andre har falt i unåde og blitt fengslet eller tvunget ut i eksil. I Ukraina er oligarkene fra 1990-tallet fremdeles en politisk maktfaktor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sigurd Nordby

Hva med noen eksempler på oligarki? Kan man si at Sparta går under denne kategorien?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg