Panama by. Av . Begrenset gjenbruk

Panama by

Artikkelstart

Panama by er hovedstad i republikken Panama. Den ligger ved Panamabukta på stillehavssiden og har 1 713 070 innbyggere i storbyområdet (2010). Byen ligger ved endepunktet for jernbanen over Panamaeidet, noen kilometer fra kanalens utløp i Stillehavet. Balboa i Kanalsonen er havn for byen.

Faktaboks

Uttale
panamˈa
Også kjent som
spansk: Ciudad de Panamá engelsk: Panama City

Bybeskrivelse

Byens økonomi er for en stor del basert på tjenesteytelser til Kanalsonen. Industrien omfatter produksjon av forbruksvarer, bryggerier og raffinerier. Panama by har nasjonalt universitet (1935), justispalass og nasjonalpalass.

Den gamle bydelen er lagt ut i sjakkbrettmønster og har mange vakre bygninger i spansk kolonistil. Etter at Panama by ble hovedstad i 1903, er det oppført moderne høyhus og skyskrapere. Både ruinene etter den opprinnelige byen, Panama Viejo, og den «nye» gamlebyen, Casco Viejo, står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Gamle Panama by, grunnlagt i 1519, var den første permanente europeiske bosettingen ved Stillehavet. Ruinene etter byen ligger i utkanten av dagens hovedstad.
Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Byen ble grunnlagt i 1519 av spanjolene og er den eldste europeiske byen på det amerikanske fastlandet. Spanias handel med Peru og de andre koloniene ved Stillehavet gikk over byen. Byen ble plyndret og påtent i 1671 av sjørøveren Henry Morgan. To år senere ble den gjenoppbygget på en halvøy åtte kilometer sørvest for den opprinnelige byen.

I 1751 ble Panama by en del av visekongedømmet Ny-Granada, og fra 1821 en del av Stor-Colombia. Uavhengighet fra Colombia ble erklært i 1903, og Panama by ble utpekt som hovedstad i den nye nasjonen. En årsak til at den panamanske separatistbevegelsen vant gjennom, var støtten fra USA. To uker etter uavhengigheten ble Hay-Bunau Varilla-traktaten undertegnet, der rettighetene til å bygge en kanal gjennom Panama ble stadfestet. Byens utvikling skjøt fart med byggingen av Panamakanalen (1904–1914).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg