Bekvemmelighetsflagg, betegnelse på flagg som skip registreres under av bekvemmelighetshensyn. Ved registrering i land som Liberia, Panama, Honduras og Kypros har man kunnet oppnå lavere beskatning av skipet og lavere driftsutgifter enn ved registrering i hjemlandet. Bare i Liberia og Panama var det i 1992 registrert skip på over 107 millioner bruttotonn. Det tilsvarer 24 % av verdensflåten.

Flåtene under bekvemmelighetsflagg har skapt atskillig internasjonal strid, ikke bare på regjerings- og rederhold, men også innen det internasjonale transportarbeiderforbundet, som flere ganger er gått til aksjon blant annet med havnestreiker, for å tvinge skip under bekvemmelighetsflagg til å betale høyere hyrer og bedre de sosiale kår for besetningene.

En rekke norske skip var tidligere registrert under bekvemmelighetsflagg, men opprettelsen av Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) i 1987 har ført til at mange skip igjen seiler under norsk flagg. Også flere andre land har opprettet slike sekundærregistere, der rederiene er unntatt fra ulike nasjonale reguleringer og tariffvilkår.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.