Tapirer. Det snabelaktige trynet til tapirene er svært karakteristisk; her en skaberakktapir.

Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Tapirer, pattedyrfamilie i ordenen upartåede hovdyr. De kan i utseende minne mye om svin og elefanter, men er nærmest beslektet med neshorn og hester. De er middelsstore dyr med en tett kroppsbygning, et langstrakt hode og snabellignende tryne. Bena er korte og sterke, med fire tær på forbena og tre på bakbena. De har små øyne og korte, oppstående ører. Kroppen er dekket av en kort og tett pels. Kroppslengde fra 180–250 cm, halelengde 5–10 cm, skulderhøyde 75–120 cm og vekt 225–300 kg. Drektighetstiden er 390–400 døgn, og levealderen er ca. 30 år.

De forekommer i tropiske urskoger i nærheten av elver og sumper, og livnærer seg på vannplanter og lavtvoksende vegetasjon på land. Hovedsakelig aktive om natten og i skumringen, og lever for det meste enslig. Utbredt i Sør- og Mellom-Amerika samt Sørøst-Asia.

Slekten Tapirusforekom for over 20 mill. år siden på den nordlige halvkule. I dag forekommer fire arter: søramerikatapir (Tapirus terrestris), med mørkebrun til rødaktig pels. Forekommer over store deler av Sør-Amerika. Fjelltapir (Tapirus pinchaque), med rødbrun pels, lever i fjellskoger opp til tregrensen i Andesfjellene fra Venezuela til nordlige Peru. Bairdtapir (Tapirus bairdii), har glissen, rødbrun pels og lever i sump- og fjellskoger i sørlige Mexico, Mellom-Amerika og vest for Andesfjellene i Colombia og Ecuador. Skaberakktapir (Tapirus indicus), lever i Sørøst-Asia. Den er den største av tapirene. Alle er sårbare eller utrydningstruede arter; av fjelltapiren finnes trolig bare et par tusen dyr. Tapirene er i noen grad utsatt for jakt, men den største trusselen er rydding av leveområdene til beite- og jordbruksland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.