tapirer

Tapirer. Det snabelaktige trynet til tapirene er svært karakteristisk; her en skaberakktapir.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Skaberakktapiren (Tapirus indicus) tilhører familien tapirer og ordenen upartåede hovdyr.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Tapirer er en pattedyrfamilie i ordenen upartåede hovdyr.

Faktaboks

Uttale
tapˈirer
Også kjent som
Tapiridae

De kan i utseende minne mye om svin og elefanter, men er nærmest beslektet med neshorn og hester. Dette er middelsstore dyr med en tett kroppsbygning, et langstrakt hode og et snabellignende tryne. Bena er korte og sterke, med fire tær på forbena og tre på bakbena. De har små øyne og korte, oppstående ører. Kroppen er dekket av en kort og tett pels. Kroppslengden er fra 180–250 centimeter, halelengden er fra 5–10 centimeter, skulderhøyden er fra 75–120 centimeter og vekten er fra 225–300 kilo. Drektighetstiden er 390–400 døgn, og levealderen er cirka 30 år.

Tapirer forekommer i tropiske urskoger i nærheten av elver og sumper, og livnærer seg på vannplanter og lavtvoksende vegetasjon på land. De er hovedsakelig aktive om natten og i skumringen, og lever for det meste enslig. Tapirer er utbredt i Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Sørøst-Asia.

Systematikk

Slekten Tapirus forekom for over 20 millioner år siden på den nordlige halvkule. I dag forekommer fire arter: søramerikatapir (latinsk navn: Tapirus terrestris), som har mørkebrun til rødaktig pels og forekommer over store deler av Sør-Amerika. Fjelltapir (latinsk navn: Tapirus pinchaque), som har rødbrun pels og lever i fjellskoger opp til tregrensen i Andesfjellene fra Venezuela til det nordlige Peru. Bairdtapir (latinsk navn: Tapirus bairdii), som har glissen, rødbrun pels og lever i sumpskoger og fjellskoger i det sørlige Mexico, Mellom-Amerika og vest for Andesfjellene i Colombia og Ecuador. Skaberakktapir lever i Sørøst-Asia og er den er den største av tapirene.

Alle er sårbare eller utrydningstruede arter, og av fjelltapiren finnes det trolig bare et par tusen dyr. Tapirene er i noen grad utsatt for jakt, men den største trusselen er rydding av leveområdene til beiteland og jordbruksland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg