Baseball. Baneskisse med de to lagenes spillere plassert, utelaget gult, innelaget rødt. Ved basene og på innerste del av ytterbanen er banedekket vanligvis sand i stedet for gress. – Nederst balltre, ball og hanske.

Av /Store norske leksikon ※.

Baseball. Fra World Series 19. oktober 2003 på Yankee Stadium i New York, kamp nr. 2 mellom New York Yankees og Florida Marlins. Japaneren Hideku Matsui har nettopp slått en trepoengers «home run» for Yankees, bak står Marlins’ catcher Ivan Rodriguez. Yankees vant denne kampen 6–1, men Marlins vant World Series med 4–2 i kamper. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Baseball er tradisjonelt USAs nasjonalspill. Bildet er fra en kamp i New York 2006 mellom New York Mets (her innelag) og St. Louis Cardinals. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Baseball er et ballspill som spilles mellom to lag, og der det brukes balltre.

Faktaboks

Uttale
bˈeisbå:l
Etymologi
engelsk, første del ‘basis, underlag’, benevnelse på fire hjørnepunkter på banen

De to lagene spiller vekselvis inne og ute på en bane formet som en kvartsirkel med hjemmebasen (home plate), en femkantet gummiplate, i spissen. Hjemmebasen er også det ene hjørnet i en kvadratisk innerbane (diamond) med seildukskledde puter i de andre hjørnene: første, andre og tredje base.

Hvert lag har 9 spillere på banen om gangen. Innelaget (det offensive laget) sender én og én slagmann (batter, hitter) frem til hjemmebasen for å slå ballen vekk og så løpe rundt innerbanen fra base til base. Et fullført løp rundt hele banen gir ett poeng. Utelaget (det defensive laget) har to spillere på innerbanen: ballen kastes mot slagmannen av en kaster (pitcher), mens en mottaker (catcher) står bak hjemmebasen for å ta baller som slagmannen ikke treffer eller slår på. De sju andre utespillerne er fordelt utover banen for å fange ballen, en ved hver av basene (1., 2. og 3. basemann), en fjerde mellom 2. og 3. base (short stop), de tre siste utover ytterbanen (outfield). Utelaget kan ikke score poeng, men prøver å slå ut 3 innespillere på forskjellige måter og slik overta rollen som innelag.

Baseball spilles vanligvis av menn. Det er en av de tre store lagidrettene i USA, ved siden av amerikansk fotball og basketball, og regnes også som nasjonalsport i Cuba og Japan. I USA og Canada er det to profesjonelle eliteserier (Major Leagues), hvor vinnerne møtes i en årlig finaleserie (World Series).

Utstyr

Ballen er hard og lærbetrukket med en kork- og gummikjerne omgitt av ullgarn, diameteren er rundt 7 cm og vekten 142–149 gram. Balltreet er rundt og laget av tre eller aluminium, største lengde 106 cm, største diameter 7 cm. Spillerne har skyggeluer og sko med knotter, slagmannen en lett hjelm. Utespillerne bruker en stor lærhanske til å fange ballen, mottakeren har i tillegg ansiktsmaske med hjelm, brystbeskyttelse og legg- og kneskinner.

Bane

Banedekket er gress eller kunstgress. Sidelinjene (foullines) er rundt 100 meter lange, innerbanens sider 27,45 meter lange. Et fullført løp er således ca. 110 meter. Mellom hjemmebasen og andre base, 18,45 meter fra hjemmebasen, er det en liten forhøyning hvor utelagets kaster står på en plate. Slagmannen må stå i en av de to rutene ved siden av hjemmebasen.

Spillet

En omgang (inning) er slutt når begge lag har spilt inne én gang, en kamp består av 9 omganger og varer vanligvis 2–3 timer. I hver omgang starter alltid bortelaget inne. Ved lik poengscore spilles ytterligere én og én omgang til et lag vinner. Innelaget kan ikke endre rekkefølgen på slagmennene etter at kampen er startet, men kan foreta spillerbytter blant de inntil 25 spillere som hvert lag disponerer. En utbyttet spiller kan ikke komme inn igjen. I hver omgang bytter lagene side når tre slagmenn er slått ut av utelaget.

Luftrommet over hjemmebasen (om lag 43 cm bredt) og mellom slagmannens armhule- og knelinje, kalles slagsonen. Hvis et kast går gjennom slagsonen og slagmannen bommer, ikke slår eller slår slik at ballen lander utenfor sidelinjen, dømmes det strike av en dommer med ansiktsmaske og brystskjold som står rett bak hjemmebasen og mottakeren. Også når kastet går utenfor slagsonen, dømmes det strike ved bomslag eller slag utenfor banen. Etter tre strikes er slagmannen utslått. Kast utenfor slagsonen, som slagmannen ikke slår på, er ukorrekte og dømmes ball. Etter fire slike kast kommer slagmannen automatisk til første base (walk), og neste slagmann overtar; det samme hvis en ball fra kasteren treffer slagmannen. Slår slagmannen ballen innenfor sidelinjene, må han løpe, minst til første base, men gjerne lenger. Neste slagmann overtar så. Et unntak er hvis ballen fanges i luften av utelaget, da er slagmannen utslått. Slår han ballen over ytterbanens bakre grense, får innelaget et friløp (home run). Da kan han, samt eventuelle innespillere på de andre basene, rolig løpe rundt banen uten å risikere å bli slått ut. På et friløp kan innelaget derfor score opptil 4 poeng (grand slam). En grand slam oppnåes ved at det er en innespiller på hver av de tre basene (bases are loaded), og den neste slagmannen deretter slår ballen ut over den bakre grensen uten at ballen har vært i bakken i mellomtiden.

En innespiller kan ikke slås ut («brennes») når han står på en base, bare i løp mellom basene ved at en utespiller berører ham med ballen eller med hansken som holder ballen. Det er ikke lov å kaste ballen på løperen. Hvis en utespiller har ballen og når frem til basen før innespilleren, og denne ikke kan returnere til basen han kom fra, er løperen også utslått. På samme slag slås tidvis to spillere ut på denne måten, ved at utelaget kaster ballen til hverandre fra én base til en annen. Basedommere bedømmer om en spiller når basen i tide. Løperne kan ofte ikke returnere til basen de kom fra fordi det har kommet medspillere dit i mellomtiden og det bare kan være én spiller per base om gangen. Ved løp mot første base er det aldri mulig å snu. Det er heller ikke lov å avvike fra den rette linjen mellom to baser i et forsøk på å unngå å bli brent. Det er lov å «stjele» baser, det vil si avansere til neste base før ballen kastes.

Historikk

Det britiske spillet rounders fra 1700-tallet var kjent i USA i 1830-årene. Baseball ble antagelig utviklet fra dette, men noen betrakter baseball som en ren amerikansk oppfinnelse og gir særlig Abner Doubleday æren, en offiser senere kjent fra den amerikanske borgerkrigen. Det første regelverket kom i 1845, etter initiativ av blant annet Alexander Cartwright, og den første klubben, New York Knickerbockers, samme år. Den første profesjonelle klubben ble stiftet 1869 i Cincinnati.

Foruten i USA er baseball populært på Cuba og i andre deler av Latin-Amerika, samt i Japan og andre asiatiske land. Det har også økende tilslutning i europeiske land, også Norge. En variant av baseball er softball, som spilles på en mindre bane med en større ball og annen kasteteknikk.

Organisering

De to amerikansk-kanadiske eliteseriene er National League fra 1876 og American League fra 1901. Hver liga består av 15 klubber og er delt i tre avdelinger. Fra 1903 møtes vinnerne av de to ligaene i finaleserien World Series i slutten av konkurransesongen (april–oktober). Der kåres den beste av sju kamper, og serien er arrangert hvert år unntatt i 1904 og 1994, siste gang avlyst på grunn av spillerstreik. Det er også flere mindre proffserier, samt store seriesystemer på college, universiteter, med mer. Det internasjonale forbundet, The World Baseball Softball Confederation, ble stiftet i 1938 og har tilslutning fra 198 nasjoner (per 2020). VM for amatørlag er arrangert fra 1938, EM fra 1954. Baseball ble olympisk idrett i 1992, etter å ha vært demonstrasjonsidrett flere ganger. Cuba har vært dominerende amatørnasjon med OL-gull 1992 og 1996 og seier i de fleste VM. USA vant OL i 2000. I 1996 ble amatørspillet åpnet for profesjonelle.

I Norge begynte man først med softball, dette skjedde i midten av 1960-årene i miljøet rundt NATO-styrkeneKolsås i Bærum. Den første norske baseballklubben som ble registrert i Norges Idrettsforbund, ble stiftet i Oslo i 1989 (Christiania Slåballklubb). Norges Softball og Baseball Forbund ble stiftet i 1991, opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund i 1994, særforbund fra 1999. NM er arrangert fra 1991. De første landskampene ble spilt i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg