baseball

Baseball, ballspill med balltre mellom to lag, spilles vanligvis av menn. Baseball er en av de tre store lagidrettene i USA ved siden av amerikansk fotball og basketball, regnes også som nasjonalsport i Cuba og Japan. I USA/Canada er det to profesjonelle eliteserier (Major Leagues), hvor vinnerne møtes i en årlig finaleserie (World Series).

De to lagene spiller vekselvis inne og ute på en bane formet som en kvartsirkel med hjemmebasen (home plate), en femkantet gummiplate, i spissen. Hjemmebasen er også det ene hjørnet i en kvadratisk innerbane (diamond) med seildukskledde puter i de andre hjørnene: første, andre og tredje base. Hvert lag har 9 spillere på banen om gangen. Innelaget (det offensive laget) sender én og én slagmann (batter, hitter) frem til hjemmebasen for å slå ballen vekk og så løpe rundt innerbanen fra base til base. Et fullført løp rundt hele banen gir ett poeng. Utelaget (det defensive laget) har to spillere på innerbanen: ballen kastes mot slagmannen av en kaster (pitcher), mens en mottaker (catcher) står bak hjemmebasen for å ta baller som slagmannen ikke treffer eller slår på. De sju andre utespillerne er fordelt utover banen for å fange ballen, en ved hver av basene (1., 2. og 3. basemann), en fjerde mellom 2. og 3. base (short stop), de tre siste utover ytterbanen (outfield). Utelaget kan ikke score poeng, men prøver å slå ut 3 innespillere på forskjellige måter og slik overta rollen som innelag.

Ballen er hard og lærbetrukket med en kork- og gummikjerne omgitt av ullgarn, diameter ca. 7 cm og vekt 142–149 g. Balltreet er rundt og laget av tre (også aluminium), største lengde 106 cm, største diameter 7 cm. Spillerne har skyggeluer og sko med knotter, slagmannen en lett hjelm. Utespillerne bruker en stor lærhanske til å fange ballen, mottakeren har i tillegg ansiktsmaske med hjelm, brystbeskyttelse og legg- og kneskinner.

Banedekket er gress eller kunstgress. Sidelinjene (foullines) er rundt 100 m lange, innerbanens sider 27,45 m lange. Et fullført løp er således ca. 110 m. Mellom hjemmebasen og andre base, 18,45 m fra hjemmebasen, er det en liten forhøyning hvor utelagets kaster står på en plate. Slagmannen må stå i en av de to rutene ved siden av hjemmebasen.

En omgang (inning) er slutt når begge lag har spilt inne én gang, en kamp består av 9 omganger og varer vanligvis 2–3 timer. I hver omgang starter alltid bortelaget inne. Ved lik poengscore spilles ytterligere én og én omgang til et lag vinner. Innelaget kan ikke endre rekkefølgen på slagmennene etter at kampen er startet, men kan foreta spillerbytter blant de inntil 25 spillere som hvert lag disponerer. En utbyttet spiller kan ikke komme inn igjen. I hver omgang bytter lagene side når tre slagmenn er slått ut av utelaget.

Luftrommet over hjemmebasen (ca. 43 cm bredt) og mellom slagmannens armhule- og knelinje, kalles slagsonen. Hvis et kast går gjennom slagsonen og slagmannen bommer, ikke slår eller slår slik at ballen lander utenfor sidelinjen, dømmes det strike av en dommer med ansiktsmaske og brystskjold som står rett bak hjemmebasen og mottakeren. Også når kastet går utenfor slagsonen, dømmes det strike ved bomslag eller slag utenfor banen. Etter tre strikes er slagmannen utslått. Kast utenfor slagsonen, som slagmannen ikke slår på, er ukorrekte og dømmes ball. Etter fire slike kast kommer slagmannen automatisk til første base (walk), og neste slagmann overtar; det samme hvis en ball fra kasteren treffer slagmannen. Slår slagmannen ballen innenfor sidelinjene, må han løpe, minst til første base, men gjerne lenger. Neste slagmann overtar så. Et unntak er hvis ballen fanges i luften av utelaget, da er slagmannen utslått. Slår han ballen over ytterbanens bakre grense, får innelaget et friløp (home run). Da kan han, samt eventuelle innespillere på de andre basene, rolig løpe rundt banen uten å risikere å bli slått ut. På et friløp kan innelaget derfor score opptil 4 poeng (grand slam). En grand slam oppnåes ved at det er en innespiller på hver av de tre basene (bases are loaded), og den neste slagmannen deretter slår ballen ut over den bakre grensen uten at ballen har vært i bakken i mellomtiden.

En innespiller kan ikke slås ut («brennes») når han står på en base, bare i løp mellom basene ved at en utespiller berører ham med ballen eller med hansken som holder ballen. Det er ikke lov å kaste ballen på løperen. Hvis en utespiller har ballen og når frem til basen før innespilleren, og denne ikke kan returnere til basen han kom fra, er løperen også utslått. På samme slag slås tidvis to spillere ut på denne måten ved at utelaget kaster ballen til hverandre fra én base til en annen. Basedommere bedømmer om en spiller når basen i tide. Løperne kan ofte ikke returnere til basen de kom fra fordi det har kommet medspillere dit i mellomtiden og det bare kan være én spiller per base om gangen. Ved løp mot første base er det aldri mulig å snu. Det er heller ikke lov å avvike fra den rette linjen mellom to baser i et forsøk på å unngå å bli brent. Det er lov å «stjele» baser, dvs. avansere til neste base før ballen kastes.

Det britiske spillet rounders fra 1700-tallet var kjent i USA i 1830-årene. Baseball ble antagelig utviklet fra dette, men noen betrakter baseball som en ren amerikansk oppfinnelse og gir særlig Abner Doubleday æren, en offiser senere kjent fra den amer. borgerkrigen. Det første regelverket kom 1845, etter initiativ av bl.a. Alexander Cartwright, den første klubben (New York Knickerbockers) samme år. Den første profesjonelle klubben ble stiftet 1869 i Cincinnati.

Foruten i USA er baseball populært i Cuba og andre deler av Latin-Amerika, samt i Japan og andre asiatiske land. Det har også økende tilslutning i europeiske land, også Norge. En variant av baseball er softball, som spilles på en mindre bane med en større ball og annen kasteteknikk.

De to amerikansk/kanadiske eliteseriene er National League fra 1876 og American League fra 1901 med henholdsvis 16 og 14 klubber og begge delt i tre avdelinger. Fra 1903 møtes vinnerne av de to ligaene i finaleserien World Series i slutten av konkurransesongen (april–oktober). Den spilles best av sju kamper, og er arrangert hvert år unntatt 1904 og 1994, siste gang avlyst pga. spillerstreik. Det er også flere mindre proffserier, samt store seriesystemer på college, universiteter m.m. Det nåværende internasjonale forbundet, International Baseball Federation, ble stiftet 1938 og har tilslutning fra 109 nasjoner (per 2004). VM for amatørlag er arrangert fra 1938, EM fra 1954. Baseball ble olympisk idrett 1992, etter å ha vært demonstrasjonsidrett flere ganger. Cuba har vært dominerende amatørnasjon med OL-gull 1992 og 1996 og seier i de fleste VM. USA vant OL 2000. 1996 ble amatørspillet åpnet for profesjonister.

I Norge begynte man først med softball, dette skjedde i midten av 1960-årene i miljøet rundt NATO-styrkene på Kolsås i Bærum. Den første norske baseballklubben som ble registrert i Norges Idrettsforbund, ble stiftet i Oslo 1989 (Christiania Slåballklubb). Norges Softball og Baseball Forbund ble stiftet 1991, opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund 1994, særforbund fra 1999. NM er arrangert fra 1991. De første landskampene ble spilt 1994.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.