Blåhai. Av /iStock. Begrenset gjenbruk

haier

Småflekket rødhai, Scyliorhinus canicula, er en ganske liten haiart som finnes i Norge. Den blir opptil en meter lang.
Brugde er verdens nest største fiskeart og kan bli vel 13 meter lang. Den lever av små krepsdyr. Når brugda spiser svømmer den med åpen munn som på bildet, og filtrerer ut maten fra sjøvannet ved hjelp av en slags børster ved gjelleåpningene. Helt til etter årtusenskiftet ble det drevet kommersielt brugdefiske i Norge.
Brugde
Av /iStock.

Artikkelstart

Haier er bruskfisker som har en mer eller mindre langstrakt og torpedoformet kropp. Kroppsformen skiller dem fra de flattrykte skatene.

Haiene omfatter de aller største fiskeartene: hvalhai, brugde og hvithai, men blant de cirka 600 artene av hai i verden finnes også langt mindre fisker.

Åtte ulike ordener av bruskfisker omtales gjerne som haier. Haier er dermed en samlebetegnelse for de «hai-lignende» artene blant bruskfiskene.

Bygning

Haier. Ulike typer haitenner.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Haiene er som regel torpedoformede, marine rovdyr av meget varierende størrelse, fra noen titalls centimeter til om lag 15 meter (hvalhai).

De fleste haier har fem, noen seks eller syv gjellebuer med hver sin åpning på hver side av hodet og med munnen på undersiden av snuten. Hos tre nålevende og mange utdødde arter ligger munnen helt forrest på snuten.

Tennene er, som hudtennene, bygd av tannben og emalje, og sitter i flere rader bak hverandre. Etter som tennene i forreste rad slites vekk, rykker de fra de bakenforliggende radene frem til erstatning.

Hos haier som lever av fisk og lignende er det utviklet skjære- eller gripetenner. Haier som lever av muslinger har knusetenner som en brolegging på kjevene. Tarmkanalen er kort og med en spiralfold, slik at hulrommet er formet som en vindeltrapp og fordøyelses- og oppsugningsoverflaten økes.

Levevis

Tigerhai er en art som kan være farlig for mennesker. Den er foreløpig ikke funnet i norske farvann.

tigerhai
Av /iStock.

Haiarten håkjerring lever i nordlige deler av Atlanterhavet, blant annet i norske farvann. Den er er det lengstlevende virveldyret vi kjenner.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Alle bruskfisk har indre befruktning. Hannene har utviklet en struktur ved bukfinnene som brukes til overføring av sperm. De fleste nålevende haier føder få, høyt utviklede unger. Noen legger egg omgitt av hornskall av karakteristisk utseende; dette gjelder for eksempel småflekket rødhai.

De fleste haier er marine rovdyr. Enkelte av disse, for eksempel hvithai og tigerhai, kan være farlige for mennesker. De færreste haier er imidlertid farlige for mennesker. En del haier lever også av dyreplankton som de filterer ut fra vannmassene. Dette gjelder for eksempel verdens største haier – hvalhai og brugde.

Mange av haiene lever i varmere hav, men flere storvokste arter lever også svært langt mot nord. Håkjerringa lever helt opp mot isen og er aktiv ved meget lave temperaturer. Noen få arter går opp i elver og innsjøer, blant annet i Zambezi, Ganges og Tigris.

Fiske

Mange arter er gjenstand for fiske, dels for leverens skyld, dels for kjøttets. Kjøttet inneholder imidlertid mye urea, som ved spaltning frigjør ammoniakk, og er derfor ofte av dårlig kvalitet. Det høye ureainnholdet gjør at kroppsvæsken får samme konsentrasjon av oppløste stoffer som sjøvannet, og det blir osmotisk likevekt. Haifinner er en delikatesse i enkelt land, og det foregår et stort og ukontrollert fiske etter hai til produksjon av haifinnesuppe.

Systematikk

De nålevende cirka 600 artene av haier deles inn i åtte ordener. Rundt 20 arter påtreffes eller finnes alminnelig i norske farvann. Enkelte andre arter registreres kun meget sjelden.

De åtte ordenene er

De åtte haiordenene hører til klassen bruskfisk (Elasmobranchii), sammen med skatene. Grunnene til at de åtte ordenene av haier omtales sammen er primært kroppsformen, ikke nødvendigvis slektskapet dem imellom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei John Erik. Godt poeng. Det er litt tricky dette. Samlebetegnelser som haier, sauer og delfiner står i flertall fordi det finnes mange forskjellige haier, sauer og delfiner. Artsnavn står i entall. Om det er mange som ikke finner artikkelen hender det vi endrer på det. Jeg ser poenget ditt, men jeg tror ikke det vil løse noe å døpe det om til hai. Siden det er så mange andre ting som heter Hai, feks byer i Kina, så vil en SNL artikkel med tittelen hai ikke nå noe høyt på Google. Men vi kan konkurrere når det gjelder tittelen haier. I søket på SNL får du treff på hai, selv om det kommer litt ned på listen. Vi planlegger å lage en liten fiks i søket vårt som gjør at vi kan legge inn alternative titler og prioritere treff manuelt, men det ligger litt fram i tid. Anbefaler forøvrig artikkelen hvalhai, en av mine favoritter. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg