Hai. Carcharhinus falciformis, 'silkehai'.

Corel. Begrenset gjenbruk

Haier, eller bare hai, er en samlebetegnelse for ni nålevende ordener i underklassen haier og skater (Elasmobranchii).

Haiene er som regel torpedoformede, marine rovdyr av meget varierende størrelse, fra noen titalls cm til om lag 15 m (hvalhai).

De fleste haier har fem, noen seks eller syv, gjellebuer med hver sin åpning på hver side av hodet og munnen på undersiden av hodet. Hos tre nålevende og mange utdødde arter ligger munnen helt forrest på snuten.

Tennene er, som hudtennene, bygd av tannben og emalje, og sitter i flere rader bak hverandre. Etter som tennene i forreste rad slites vekk, rykker de fra de bakenforliggende radene frem til erstatning.

Hos haier som lever av fisk og lignende er det utviklet skjære- eller gripetenner. Haier som lever av muslinger har knusetenner som en brolegging på kjevene. Tarmkanalen er kort og med en spiralfold, slik at hulrommet er formet som en vindeltrapp og fordøyelses- og oppsugningsoverflaten økes.

De fleste nålevende haier føder få, høyt utviklede, levende unger, men noen legger egg omgitt av hornskall av karakteristisk utseende. De lever i varmere hav, og noen går opp i elver og innsjøer, blant annet i Zambezi, Ganges og Tigris.

Haier er marine rovdyr. Enkelte haier, for eksempel hvithai og tigerhai, kan være farlige for mennesker.

Mange arter er gjenstand for fiske, dels for leverens skyld, dels for kjøttets. Kjøttet inneholder imidlertid mye urea, som ved spaltning frigjør ammoniakk, og er derfor av dårlig kvalitet. Det høye ureainnholdet gjør at kroppsvæsken får samme konsentrasjon av oppløste stoffer som sjøvannet, og det blir osmotisk likevekt.

De nålevende ca. 360 haiartene deles i 9 ordener som igjen deles inn i 30 familier. 19 arter fra 12 familier er påtruffet eller finnes alminnelig i norske farvann.

De ni ordenene er

De ni haiordenene hører til klassen bruskfisk (Chondrichthyes) sammen med skatene, helhodene (Holocephali) og bruskganoidene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

17. januar 2014 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei John Erik. Godt poeng. Det er litt tricky dette. Samlebetegnelser som haier, sauer og delfiner står i flertall fordi det finnes mange forskjellige haier, sauer og delfiner. Artsnavn står i entall. Om det er mange som ikke finner artikkelen hender det vi endrer på det. Jeg ser poenget ditt, men jeg tror ikke det vil løse noe å døpe det om til hai. Siden det er så mange andre ting som heter Hai, feks byer i Kina, så vil en SNL artikkel med tittelen hai ikke nå noe høyt på Google. Men vi kan konkurrere når det gjelder tittelen haier. I søket på SNL får du treff på hai, selv om det kommer litt ned på listen. Vi planlegger å lage en liten fiks i søket vårt som gjør at vi kan legge inn alternative titler og prioritere treff manuelt, men det ligger litt fram i tid. Anbefaler forøvrig artikkelen hvalhai, en av mine favoritter. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.