Vasco Núñez de Balboa

Faktaboks

Vasco Núñez de Balboa
Uttale
balβˈåa
Født
1475, Jerez de los Caballeros, Castilla (dagens Spania)
Død
1519, Acla, Panama
fødselsår er omtrentlig

Artikkelstart

Vasco Nunez de Balboa var en spansk conquistador og oppdagelsesreisende som utforsket Mellom-Amerika og oppdaget Stillehavet. Han var den første spanske oppdagelsesreisende som fikk permanent fotfeste på det amerikanske fastlandet.

Balboa reiste til Amerika i år 1500 og bosatte seg på øya Hispaniola i 1501, i kolonien Santo Domingo. I 1510 deltok han i en ekspedisjon til Darién-området i det østlige Panama. Ved et kupp tok han ledelsen for prosjektet, fikk kontroll over urbefolkningen og etablerte den spanske kolonien Santa María la Antigua del Darién i dagens Colombia. Dette var den første permanente europeiske bosetningen på det amerikanske fastlandet.

I 1513 gjennomførte han en ferd gjennom jungelen tvers over Panamaeidet, og var den første europeer som nådde Stillehavet fra Den nye verden. Han kalte det for Sydhavet og tok det i besittelse for den spanske konge «med øyer og kyster fra pol til pol». Kong Ferdinand 2 av Aragon var veldig fornøyd med perlene og gullet som Balboa sendte ham, og den spanske guvernøren i Castilla de Oro, Pedrarias Davila, ble de neste årene tvunget til å dele sin makt med Balboa. Balboa planla en ekspedisjon til Peru, men falt i unåde hos Pedrarias og ble halshugget i 1519.

Den panamanske myntenheten, samt byen Balboa, er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg