kjempemaursluker av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kjempemaursluker

Kjempemaursluker.
Lisens: CC BY 2.0

Maurslukere. Kjempemaursluker (tamanoar), den mest kjente av maurslukerne. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Kjempemaursluker er et pattedyr som tilhører overorden gomlere. Dette er den største arten av maurslukere. Den spiser maur og termitter og lever i tropisk regnskog og slettelandskap i Mellom- og Sør-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som

Myrmecophaga tridactyla

tamanoar

Beskrivelse

Kroppslengden til kjempemaurslukeren er 100–140 cm, og halen er 60–90 cm lang. Vekten varierer mellom 22 og 45 kg. Hodet er langt, smalt og rørformet og ender i en liten rund munn. Tungen er rund og tynn og kan strekkes ut 35-40 cm. Ørene er små og runde. Pelsen er lang og har ulike nyanser av grå, gråspraglet og brun. Langs skulderen er det et sort, trekantet bånd med hvitt omriss. Forsiden av forbena er hvite. Forbena har fire tær der de to midterste er utstyrt med lange kraftige klør som brukes til graving. Halen er dekket av lang, buskete pels.

Levevis

Kjempemaurslukeren finnes i tropisk regnskog og i slettelandskap. Den lever av maur og termitter som den fanger med tungen, og kan spise tusenvis i løpet av et døgn. Hunnene føder én unge i året etter omtrent seks måneders svangerskap. Moren bærer ungen på ryggen i et halvt års tid, og den følger henne deretter til den blir selvstendig etter åtte til ni måneder. Forøvrig lever dyrene alene.

Utbredelse

Kjempemaurslukere finnes fra Honduras i Mellom-Amerika og sydover til Gran Chaco regionen av Bolivia, Paraguay og Argentina i Sør-Amerika. Den er utryddet i Belize, Guatemala og Uruguay.

Trusler

Kjempemaurslukeren er regnet som Mellom-Amerikas mest truede art og er listet som sårbar av den internasjonale naturvernunionen (IUCN). Arten trues av tap av leveområder (habitatreduksjon) og habitatødeleggelse. I sletteområder er den utsatt for branner. At den brukes som mat, til skinnprodukter og medisin samt at den fanges for å holdes som kjæledyr er også blant truslene mot artens overlevelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg