tukaner

Gulnebbtukan, Costa Rica. Rundt 45 centimeter lang. Vekt 300-550 gram, hannen 20-50 gram tyngre enn hunnen.
Gulnebbtukan av . CC BY NC SA 3.0
Ildnebbtukan, Costa Rica. Rundt 45 centimeter lang, vekt 250 gram.
Ildnebbtukan av . CC BY NC SA 3.0
Regnbuetukan, Costa Rica. Rundt 55 centimeter lang, vekt 600-750 gram.
Regnbuetukan av . CC BY NC SA 3.0

Tukaner er en familie fugler i ordenen spettefugler. Den omfatter 34 arter av tropiske fugler utbredt fra Mexico til Argentina.

Faktaboks

Uttale
tukˈaner
Også kjent som
Ramphastidae

De er karakterisert ved sine veldige nebb, som hos enkelte arter er nesten like store som resten av kroppen. Tross størrelsen er nebbet lett, som et hardt skall med store hulrom. Fuglene er 30–60 cm lange, og særlig nebbet er utstyrt med fine farger.

Det digre nebbet er egnet for å gripe frukter som andre fruktspisende fugler har problemer med å få tak i. Nebbet kan også benyttes som våpen, og den krumme nebbspissen gjør nebbet til et effektivt redskap for å rive i stykker fuglereir for å gripe tak i egg og fugleunger. Dietten består ellers mest av frukt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg