/Daddy Yankee, alias Ramón Luis Ayala Rodríguez fra Puerto Rico..

Reggaeton er en musikkform som oppsto i Puerto Rico tidlig i 1990-årene, og som på 2000-tallet har vokst til å bli den mest populære musikkformen fra Latin-Amerika. I 2020 var Bad Bunny fra Puerto Rico verdens mest strømmede artist på Spotify, med J Balvin fra Colombia på tredjeplass.

Faktaboks

Uttale

rɛɡeɪˈtoʊn

Også kjent som

reggaetón og reguetón

Bakgrunn

Reggaetons røtter finnes i «spanish reggae»-scenen i Panama på slutten av 1980-årene, der artister sang og rappet over instrumentaler fra dancehall-artister på Jamaica, iblant spilt i dobbel hastighet. Artister som El General, Nando Boom og Maliante fikk blant annet flere fans i Puerto Rico.

Siden man sjelden klarte å få kontakt med disse artistene fra Panama, hyret klubbene i Puerto Rico isteden lokale helter til å opptre over de populære instrumentalene. Da «spanish reggae»-scenen stagnerte, tok Puerto Rico over utviklingen. Reggaeton var født, eller «hiphop med en karibisk smak», som reggaetonpioneren Vico C sa i dokumentarfilmen Chosen Few: El Documental (2005).

Opprinnelig ble musikkformen bare kalt «undergrunn», deretter «perreo», før reggaeton – ett ord først festet på plate av artisten Daddy Yankee i 1994 – endte opp med å bli den nye sjangerens navn på 2000-tallet.

Tidlige puertorikanske artister som Daddy Yankee, Vico C, DJ Playero, Ivy Queen, Tempo og Baby Rasta & Gringo var vel så mye påvirket av amerikanske rappere som stjerner fra Jamaica, og reggaeton utviklet seg til en miks av hiphop, dancehall, R&B samt karibisk og latinamerikansk pop og dansemusikk. Især den jamaicanske dembow-rytmen, popularisert i Shabba Ranks' Dem Bow (1991), ble grunnlaget i mye reggaeton.

Reggaeton var fra starten mannsdominert klubbmusikk, som i hovedsak handlet om sex, kjærlighet, narkotika, vold, fattigdom og vennskap. Sexfokuset og provoserende dansing var ikke noe nytt i latinsk musikk, men også et grunnlag i suksessen til sjangre som lambada, merengue, bomba og bachata.

Internasjonalt gjennombrudd

/Karol G, alias Carolina Giraldo Navarro fra Colombia. .

Tidlig på 2000-tallet slo karibisk klubbmusikk gjennom på verdensbasis, først dancehall med Sean Paul i spissen i 2002, soca fra Trinidad og Tobago med Kevin Lyttle i 2003 og reggaeton i 2004, med artister som Daddy Yankee, Tego Calderón, Don Omar, Zion & Lennox og Wisin & Yandel samt samarbeid med rappere som N.O.R.E. og popartisten Shakira.

Daddy Yankees verdenshit Gasolina, fra albumet Barrio Fino (begge 2004), ble det store lokomotivet, og singelen klatret blant annet til fjerdeplass på den norske VG-listen. Året etter spilte rapperen El Axel fra Equicez inn den første norske reggaetonsangen, Toma Reggaeton.

Reggaeton så på tampen av 2000-årene ut til å ende som et kortvarig blaff på verdensbasis, men i Latin-Amerika festet sjangeren grepet og spredte seg spesielt til Den dominikanske republikk, Cuba, Venezuela og Colombia.

Daddy Yankee var fortsatt den store stjernen, og i 2010-årene slo en ny generasjon seg opp, flere av dem fra Colombia, som J Balvin, Maluma og Karol G. Disse laget musikk som ikke bare siktet seg inn mot dansegulvet, men også mot en mer radiovennlig musikk, påvirket av pop og R&B.

Youtube, Spotify og internasjonal dominans

/J Balvin, alias José Álvaro Osorio Balvín fra Colombia..

I 2010-årene endret formidlingskanaler som YouTube og Spotify spillereglene i den internasjonale musikkbransjen. Sjangre som reggaeton og k-pop fra Sør-Korea trengte ikke lenger gå omveien via internasjonale plateselskaper, men kunne raskt nå et stort publikum utenfor sine opprinnelige markeder.

Påkostede musikkvideoer ble et viktig verktøy for reggaeton-artistene, og singelen Despacito (2017) av den puertorikanske artisten Luis Fonsi ble reggaetons store internasjonale gjennombrudd. Sangen var gjestet av Daddy Yankee og fikk også en remiks med den canadiske superstjernen Justin Bieber, og endte opp som den hittil mest strømmede sangen på YouTube, og toppet hitlistene både i USA og Norge.

Samtidig ble Spotify mer utbredt i Latin-Amerikas storbyer, noe som førte til at latinamerikanske lyttevaner igjen påvirket den innflytelsesrike hitlisten «Top 50 Global». Siden 2018 har reggaeton-artister som Bad Bunny, J Balvin, Daddy Yankee, Ozuna, Anuel AA, Sech og Karol G dominert strømme-, hit- og spillelister, mens amerikanske stjerner som Beyoncé, Drake og Cardi B har samarbeidet med disse.

I 2019 var fire av årets mest populære musikkvideoer på YouTube med artister fra Puerto Rico, mens J Balvin ble den første reggaeton-artisten på TV-programmet Saturday Night Live, Lollapalooza-festivalen og hovedscenen på Coachella-festivalen.

Tidlig i 2020 utropte magasinet Bloomberg Bad Bunny fra Puerto Rico til verdens største popstjerne, basert på strømming, billettsalg og gjennomslag i sosiale medier. Han var den mest strømmede artisten på Spotify fra 2020 til og med 2022, bare slått av Taylor Swift i 2023. Da ble til gjengjeld hans Un Verano Sin Ti (2023) årets mest strømmede album på Spotify, med rundt 4,5 milliarder avspillinger.

Reggaeton i Norge

Det store gjennombruddet for sjangeren i Norge har latt vente på seg, men reggaeton er hyppig hørt på norsk radio og norske utesteder, mens norske artister som DJ Soulshock, Lauren, ZadeKing og Temur har prøvd seg innen sjangeren. I februar 2020 spilte Maluma på Telenor Arena, fulgt av J Balvin i Oslo Spektrum i mai 2024.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg