Transilvanske alper

De transilvanske alpene (rumensk: Alpii Transilvaniei) ligger i det sørlig-sentrale Romania og brukes som navn på den sørlige delen av den buen av Karpatene som går rundt høylandet i Transilvania. Fjellkjeden kalles også Sør-Karpatene (rumensk: Carpații Meridionali).

Faktaboks

uttale:
transilvˈanske alper

I øst begynner den ved Prahova-dalen og strekker seg i vest til elvedalene Timiș/Cerna og Bistra/Strei. Lengden er ca. 300 km og bredden 22-75 km. Den inneholder flere store senkninger, blant annet ved Petroșani (Depresiunea Petroșani). De tre elvedalene Dâmbovița, Olt og Jiu deler De transilvanske alper i fire hovedgrupper. Den som har de høyeste toppene, er Făgăraș-fjellene (Munții Făgăraș) med Moldoveanu som den høyeste med 2 544 m. Den er også Romanias høyeste fjelltopp.

Forbindelsene gjennom De transilvanske alper fra Transilvania i nord til slettelandet i sør er ikke mange. Den laveste passhøyden er i Olt-dalen ved Turnul Roșu på 400 moh, der det er både vei og jernbane. Den høyeste fjellovergangen har en passhøyde på 2 145 moh (Pasul Urdele på riksvei DN67C, "Transalpina"), men med restriksjoner på ferdselen. Navnet "transilvanske alper" skriver seg fra en avhandling fra 1907 av den franske geografen Emmanuel de Martonne.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg