Mongolriket

Mongoler. Mongolrikene i storhetstiden. Stiplet linje viser grensene for dagens Mongolia.

Av /Store norske leksikon ※.
Krigere fra den gylne horde invaderer Suzdal i Russland i 1238. Miniatyr fra en 1500-tallskrønike.
Av .

Dsjengis-khan. Persisk miniatyr fra Herat, ca. 1415. Bibliothèque Nationale, Paris.

.
Lisens: fri

Mongolene var tidlig kjent for å bo i jurter. Bildet til venstre er en persisk miniatyr fra Herat, 1415. Bibliothèque Nationale, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Mongolriket, historisk rike som eksisterte fra 1206 til 1368. Det er regnet som verdenshistoriens største imperium i areal. På det største strakte det seg fra Sibir i nord til Vietnam og Omanbukta i sør og fra Korea i øst til Polen i vest.

Siden forhistorisk tid hadde Mongolia vært befolket av nomader. På 900-tallet holdt stammer sammen i kortvarige allianser. På slutten av 1100-tallet forente høvdingen Djengis Khan mongolske stammer og underla seg store deler av Asia og Europa gjennom militære felttog.

Etter Kublai Khans død i 1294 ble riket delt i 4 khanater (kongedømmer). I 1368 ble disse erobret av det kinesiske Ming-dynastiet som fordrev mongolene tilbake til sitt hjemland og ødela den tidligere mongolske hovedstaden Karakorum. Mongolriket gikk under.

Opprinnelse og avslutning

Djengis Khan samlet de ulike mongolske klan-gruppene og Mongolia (Mongol Uls) ble grunnlagt. Han delte keiserriket mellom fire sønner, og den tredje sønnen Ögödei ble storkhan med residens i Karakorum i den sentrale delen av nåtidens Mongolia.

Maktsenteret i det mongolske storriket var imidlertid Dsjagatai, og det var også her rivaliseringen mellom Dsjengis Khans mange etterkommere kom sterkest til uttrykk. Denne maktkampen var en medvirkende årsak til at kineserne i 1368 kunne drive mongolene ut av Beijing og opprette det nasjonale Mingdynastiet.

Ved å spille på de tradisjonelle motsetningene mellom de mongolske stammene lyktes det kineserne å svekke særlig den østlige delen av mongolenes rike. Djengis Khan siste etterfølger, Timur Lenk, kom til makten i Dsjagatai i 1369. Hans død i 1405 markerte slutten på den mongolske epoken.

Under Ming- og Qingdynastiene ble mongolene styrt fra Beijing, stadig ved hjelp av splitt og hersk-taktikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg