Trapezunt-riket var en bysantinsk statsdannelse i tiden 1204–1461 langs den tyrkiske svartehavskysten rundt byen Trabzon i dagens Tyrkia. Trapezunt-riket var en av etterfølgerstatene etter Bysants, som ble delt i flere mindre stater i 1204, etter at korsfarere hadde inntatt hovedstaden Konstantinopel etter det fjerde korstog.

Faktaboks

Uttale
trapezˈunt-riket
Også kjent som

Trebizond-riket

engelsk Trapezuntine Empire eller Empire of Trebizond

Da Konstantinopel i 1204 ble inntatt av korsfarerne, flyktet to sønnesønner av keiser Andronikos 1 og grunnla det uavhengige riket Trapezunt, med Aleksios 1 Komnenos som keiser. På grunn av sin isolerte beliggenhet og omfattende ekteskapsallianser med fremmede fyrstehus klarte Trapezunt under Komnenos-familien å beholde sin selvstendighet helt til 1461, da det ble innlemmet i Det osmanske riket. Trapezunt bygde sin velstand dels på eksport av metaller, vin og tekstiler, dels på avgifter på transitthandelen øst–vest langs svartehavskysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg