Slaget ved Prilep i Makedonia var en del av Balkankrigene. Fremstillingen er fra et serbisk postkort fra 1912.

Slaget ved Prilep av Ukjent kunstner. Falt i det fri (Public domain)

Balkankrigene var to militære konflikter som bidro til å lade opp spenningen på Balkan kort tid før utbruddet av den første verdenskrig.

I den første Balkankrig i 1912–1913 kjempet medlemmene av det nye Balkanforbundet (Bulgaria, Serbia, Montenegro og Hellas) mot Tyrkia og sikret seg nesten alle det osmanske rikes besittelser i Europa. Albania ble en selvstendig stat. Freden ble sluttet i London 30. mai 1913.

Den andre Balkankrig i 1913 var en konflikt mellom Serbia, Hellas og Romania på den ene side og Bulgaria på den andre om fordelingen av erobringene. Den endte med nederlag for Bulgaria, som måtte oppgi store deler av Makedonia til sine allierte fra første Balkankrig, mens Romania sikret seg Sør-Dobrudsja. Tyrkia benyttet seg av kampene til å si opp London-freden og gjenerobret Trakia med Adrianopel. Freden ble sluttet i Bucureşti 10. august 1913.

Resultatet av Balkankrigene var at Tyrkia bare fikk beholde et lite landområde på det europeiske kontinent, mens særlig Hellas og Serbia fikk utvidet sine områder betydelig.

Landenes anslåtte innbyggertall i millioner før og etter de to Balkankrigene 1912–13. Dette gir et bilde av krigsresultatet.

Før Etter
Tyrkia (europeisk del) 6,1 1,9
Bulgaria 4,3 4,8
Hellas 2,7 4,4
Serbia 2,9 4,5
Montenegro 0,3 0,5
Romania 7,2 7,5
Albania - 0,9

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.