Transilvania

Typisk landskap i Transilvania. Her fra fylket Sălaj.
Landskap i Transilvania av . CC BY SA 3.0

Transilvania, historisk landskap i Romania; ca. 56 000 km2. Navnet brukes også i en utvidet betydning, da medregnes Maramureş, Crişana og Banat; samlet areal ca. 101 000 km2.

Faktaboks

Uttale
transilvˈania
Også kjent som
eller Ardeal
ty. Siebenbürgen
ung. Erdély

Natur

Transilvania er et 250–800 m høyt land, med dype, brede daler, omgitt av Karpatene i øst og sør og av Bihorfjellene med flere i vest og nord. Mureş' og Crişuls daler gir forbindelse vestover, Røde Tårn-passet sørover til Valakia. Klimaet er kontinentalt med lang og streng vinter.

Befolkning

Flertallsbefolkningen er rumenere; den nest største gruppen er ungarere. Den største konsentrasjonen av ungarere (szeklere) finnes lengst øst i Transilvania i fylkene Covasna og Harghita, der de er i klart flertall. En tysk befolkningsgruppe (sachsere) preget før deler av Transilvania sterkt, men er nå kraftig redusert etter utvandring til Tyskland. De største byene er Cluj-Napoca, Braşov og Sibiu.

Næringsliv

Transilvania er den økonomisk og kulturelt mest fremskredne del av Romania. Det dyrkes av mais, hvete, fôrvekster, frukt og grønnsaker, husdyrhold og skogbruk. Transilvania er rikt på mineraler, blant annet jernmalm, brunkull og særlig naturgass, og har en betydelig industri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg