Transilvania, historisk landskap i Romania; ca. 56 000 km2. Navnet brukes også i en utvidet betydning, da medregnes Maramureş, Crişana og Banat; samlet areal ca. 101 000 km2.

Transilvania er et 250–800 m høyt land, med dype, brede daler, omgitt av Karpatene i øst og sør og av Bihorfjellene med flere i vest og nord. Mureş' og Crişuls daler gir forbindelse vestover, Røde Tårn-passet sørover til Valakia. Klimaet er kontinentalt med lang og streng vinter.

Flertallsbefolkningen er rumenere; den nest største gruppen er ungarere. Den største konsentrasjonen av ungarere (szeklere) finnes lengst øst i Transilvania i fylkene Covasna og Harghita, der de er i klart flertall. En tysk befolkningsgruppe (sachsere) preget før deler av Transilvania sterkt, men er nå kraftig redusert etter utvandring til Tyskland. De største byene er Cluj-Napoca, Braşov og Sibiu.

Transilvania er den økonomisk og kulturelt mest fremskredne del av Romania. Det dyrkes av mais, hvete, fôrvekster, frukt og grønnsaker, husdyrhold og skogbruk. Transilvania er rikt på mineraler, blant annet jernmalm, brunkull og særlig naturgass, og har en betydelig industri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.