Iraks befolkning

Bagdad ligger på begge sider av elven Tigris. Byen, som har over 5 millioner innbyggere, har etter 1991 fått store skader i forbindelse med krigshandlinger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Fra byen Sulaymaniyah, som er hovedstad i provinsen av samme navn. Provinsen ligger nordøst i Irak mot grensen til Iran, og Sulaymaniyah er den viktigste byen i den østlige delen av de kurdiske områdene. Under Saddam Husseins regime var byen et hovedsete for det kurdiske opprøret og hovedkvarter for det kurdiske partiet PUK.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Folketallet i Irak er på circa 40 millioner. Den gjennomsnittlige årlige folketilveksten er på 2,6 prosent. Den gjennomsnittlig forventede levealder er på 77 år for kvinner og 73 år for menn. 40 prosent av befolkningen er under 15 år, og over 70 prosent er bosatt i byer. Tre byer har over én million innbyggere: Hovedstaden Bagdad (med rundt 6,6 millioner); Mosul i nord (1,5 millioner) og Basra i sør (1,3 millioner).

Selv om forskjellige folkegrupper i tidens løp har invadert Irak, består befolkningen i etnisk, kulturelt og språklig henseende overveiende av arabere: Denne gruppen utgjør 75–80 prosent av befolkningen, mens den nest største – kurderne – utgjør 15–20 prosent.

Kurderne lever i fjellene i den nordøstre del av landet, og i de tilstøtende grensefjellene i Iran og spesielt i det østre Tyrkia. Kurderne krevde allerede i 1920-årene selvstyre. Et kurdisk autonomt område ble opprettet 1974–75, men uten reelt selvstyre. Kurdiske organisasjoner opprettet i 1991 egne selvstyreområder (Dahuk, Irbil og Sulaymaniyah) og i mai 1992 ble en kurdisk lovgivende forsamling valgt. Dertil finnes flere små minoritetsgrupper; turkmenere, armenere, kristne syrere, sabeanere og shabaker. Den jødiske folkegruppen har utvandret til Israel, og den tidligere store persiske (iranske) gruppen ble nesten halvert mellom 1969 og 1975, da over 65 000 ble utvist fra landet.

I det arabiske folkeflertallet er det betydelige motsetninger. Disse skyldes delvis gamle stammeforhold, men først og fremst at befolkningen tilhører to ulike grupper av islam. Over 60 prosent, hovedsakelig i den sørlige delen av landet og langs Eufrat, er sjia-muslimer. Den øvrige delen er til størstedelen sunni-muslimer. Disse bor særlig i Bagdad og i den nordlige delen av landet. Det har ved flere anledninger vært spenninger mellom sjia- og sunni-grupperinger. Mens Baath-regimet, til 2003, var sunni-dominert, har regime-skiftet som følge av den amerikanske invasjonen – og utfallet av påfølgende valg, vunnet av konstellasjoner som støtter seg på sjia-flertallet – ført til at disse motsetningene har kommet til overflaten.

De mest tettbefolkede delene av landet er elveslettene omkring Eufrat og Tigris, med opptil 500 innb. per km 2 . De sørlige og vestlige ørkenstrøkene er derimot nesten folketomme. Enkelte beduinstammer lever fortsatt som kvegnomader i ørkenen.

Språk

Offisielt språk er arabisk, som tales av circa 80 prosent av befolkningen. I områdene i nordøst har en betydelig minoritet av kurdere kurdisk som morsmål. Kurdisk er siden 1972 likestilt med arabisk i undervisning og forvaltning i disse områdene. Videre finnes mindre folkegrupper som taler tyrkiske og iranske språk, armensk og syrisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ove Pettersen

" ... det regjeringsdannende Baath-partiet" har vært forbudt siden 2003.Kanskje på tide med en oppdatering her?

svarte Redaksjonen for geografi 2005-2007

Ja, jeg er enig med deg. Dessverre er det slik at arbeidet med oppdateringer er hardt rammet av manglende inntekter. Forhåpentligvis får vi på plass en bedre løsning mht dette senere i år. Jeg har som en midlertidig løsning strøket den halve setningen som er direkte feil.Takk for innspillet! Mvh Kirsten Halvorsen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg