Adrianopel var en romersk by og slagsted i Thrakia, dagens Edirne i Tyrkia. Utenfor byen sto et slag 9. august 378 mellom germanske krigere og (øst)romerske tropper. Slaget ble en viktig opptakt til de germanske folkevandringene på 400- og 500-tallet. Dette var første gang en romersk hær led nederlag i et regulært slag mot germanerne.

Forut for slaget hadde en sammensatt styrke av visigotere, ostrogotere og hunere samlet seg utenfor byen og utførte herjinger i området. Gotere bosatt innenfor Romerrikets grenser hadde ikke tillatelse til å bære våpen, men denne styrken var bevæpnet med våpen tatt fra falne romerske soldater. Før slaget tok til, hadde de romerske soldatene, ledet av keiser Valens, foretatt en 18 kilometer lang marsj i sterk varme ut fra garnisonen.

Slaget endte med fullstendig nederlag for romerne. Det samlede tapet på romersk side talte kanskje 40 000 mann, og Valens selv falt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg