Hijaz

Jeddah er Saudi-Arabias nest største by, og har den internasjonale flyplassen for pilegrimer til Mekka.

Artikkelstart

Hijaz er en region i Saudi-Arabia, som strekker seg langs Rødehavet fra grensen mot Jordan i nord til regionen Asir i sør. I regionen ligger de viktige byene Jeddah, Mekka og Medina. Hijaz-regionen er særlig viktig på grunn av den historiske betydningen som handelssentrum, og som pilegrimsmål.

Faktaboks

Uttale
hˈedsjas
Også kjent som
Hedjaz, arab. al-Hijaz

Byene Mekka og Medina er ansett som de to helligste stedene i Islam, og tiltrekker seg derfor et stort antall muslimske pilgrimmer årlig. Jeddah er den største byen i Hijaz, og er Saudi-Arabias nest største by og kommersielle sentrum. Saudi Arabia tar i følge offisiell statistikk i mot rundt seks millioner pilgrimmer årlig, og mange av disse ankommer via Jeddah. Andre byer i Hijaz er Yanbu, Taif og Tabuk. I tillegg finnes et stort arkeologisk område i byen Al-Ula, hvor blant annet Mada'in Saleh befinner seg. Mada'in Saleh var bebodd av nabateerne frem til rundt år 100 etter vår tidsregning, og ble i 2008 det første stedet i Saudi-Arabia på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Området har en lang historie, både på grunn av den strategiske beliggenheten langs Rødehavet, og senere på grunn av den religiøse betydningen. Hijaz var en del av området underlagt abbasidene frem til kalifatet i Bagdads fall i 1258. Hijaz var deretter underlagt Egypt, frem til 1258 da området kom under Det osmanske rikets kontroll. Området ble styrt som egyptisk provins frem til 1845, da området kom under direkte kontroll av regjeringen i Konstantinopel.

Jernbanen fra Damaskus til Medina ble ferdig i 1908 og styrket tyrkernes stilling. Samme år ble Hussein Ibn Ali emir av Mekka. Han kom snart i konflikt med osmanerne, og under første verdenskrig mellom 1914 og 1918 var han alliert med britene. Osmanerne ble fordrevet fra landet, og Hijaz var i en kort periode fra 1916 selvstendig under kong Hussein.

Abdulaziz Ibn Saud erobret senere regionen, og ble kronet til konge over Hijaz og Nejd i Mekka i 1926. Da han 1932 tok tittelen konge av Saudi-Arabia, opphørte Hijaz helt som selvstendig stat og ble innlemmet i dagens Saudi-Arabia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg