Hijaz, eller Hedsjas, landskap i Saudi-Arabia, langs Rødehavet, fra grensen mot Jordan i nord til regionen Asir i sør.

Kysten er øde; innenfor er det en slette med noen få oaser der elveleier kommer ned fra fjellene. Innenfor stiger landet i markerte trinn opp til et platå, opp til cirka 2350 moh. Berggrunnen er sandstein, med øde lavamarker i nord. Her er det bare noen få oaser; i sør er landet høyere og har større nedbør.

Særlig fruktbar er omegnen av Medina, cirka 750 moh. Mekka ligger på sletta ved foten av fjellene. Langs høylandet går den gamle pilegrims- og handelsveien til Medina. Havn for Medina er Yanbu, for Mekka Jidda. Handel med korn og dadler, lettindustri samt de mange tilreisende pilegrimene er viktigste inntektskilder.

Hijaz hørte under kalifatet i Bagdad, kom etter dettes fall 1258 under Egypt, under tyrkerne 1517. Den virkelige makt hadde de lokale høvdinger, særlig sharifen av Mekka. På begynnelsen av 1800-tallet ble de hellige byer inntatt og plyndret av wahhabittene, men disse ble drevet vekk, og landet ble styrt som egyptisk provins til 1845. Da kom det direkte under regjeringen i Konstantinopel.

Jernbanen fra Damaskus til Medina ble ferdig 1908 og styrket tyrkernes stilling. Samme år ble Hussein Ibn Ali emir av Mekka. Han kom snart i motsetningsforhold til tyrkerne, og under krigen 1914–18 sluttet han seg til britene. Tyrkerne ble fordrevet fra landet, og Hussein tok kongenavn 1916, men kom senere i motsetningsforhold til Abdulaziz Ibn Saud. I 1924 ble det åpen krig, da kong Hussein tok tittelen kalif. Abdulaziz erobret landet, og ble kronet til konge over Hijaz og Nedsjd i Mekka 1926. Da han 1932 tok tittelen konge av Saudi-Arabia, opphørte Hijaz helt som selvstendig stat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.