Bursa

Artikkelstart

Bursa er en by i den vestlige delen av Tyrkia, 91 kilometer sør for Istanbul, 20 kilometer fra Marmarahavet, ved foten av det 2543 meter høye fjellet Uludağ. Byen har 1 854 285 innbyggere (2015).

Faktaboks

Uttale
bˈursa

Næringsliv og transport

Bursa er Tyrkias største senter produksjon av biler og bildeler (Fiat, Renault, Bosch med flere). I byen er det også stor tekstilindustrien (silke, ull, bomull), samt maskin-, næringsmiddel- og tobakksindustri. 35 kilometer sørøst for Bursa ligger Uludağ skisenter, hvor det er mange turister. Det er en flyplass 32 kilometer fra Bursa og jernbane til havnebyen Mudanya.

Kultur og utdanning

Bursa har mange vakre moskeer, blant annet Ulu Cami, 'den store moské' og Yeşil Cami ('den grønne moské'), som begge er fra 1421. I byen er gravstedene til de seks første tyrkiske sultaner. I nærheten er det svovel- og jernholdige, varme mineralvannskilder. Byen har flere gamle tyrkiske bad.

Det er to offentlige universiteter i byen. Det eldste universitetet ble grunnlagt i 1975.

Historikk

Bursa er oldtidens Prusa, hovedstaden i Bithynia (300-tallet fvt.) I 1326–1365 var Bursa var den første hovedstaden i Det osmanske riket og de osmanske sultanenes residensby. Dette er bakgrunnen for at Bursa og den nærliggende landsbyen Cumalıkızık ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg