Abdülhamit 2

Faktaboks

Abdülhamit 2
Abdülhamit II, Abdulhamid II, Abdul Hamid II
Født
21. september 1842, Konstantinopel, Det osmanske riket (nå Istanbul, Tyrkia)
Død
10. februar 1918

Abdülhamit 2 på Balmoral Castle i Skottland i 1867.

Av /Library of Congress.
Bildet er en illustrasjon fra det franske magasinet Le Petit Journal, og viser hvordan keiser Franz Joseph (til venstre) river til seg Bosnia-Hercegovina, og den bulgarske fyrsten Ferdinand (i midten) erklærer seg som konge av et uavhengig Bulgaria, mens den osmanske sultanen Abdulhamid 2 står og ser på mens han mister store deler av riket sitt.
Av .

Artikkelstart

Abdülhamit 2 var en osmansk (tyrkisk) sultan som regjerte Det osmanske riket i årene 1876–1909. Han var sønn av sultan Abdülmecit.

I begynnelsen av sin regjeringstid lot Abdülhamit seg råde av reformvennen Midhat pasja og gav i 1876 Tyrkia en fri forfatning. Kort tid etter ble imidlertid parlamentet sendt hjem på ubestemt tid. Under krigen med Russland i 1877–1878 og årene som fulgte mistet Det osmanske riket herredømmet over den ene provinsen etter den andre. Innenrikspolitisk prøvde Abdülhamit å gjennomføre forskjellige reformer, men greide ikke å bedre landets økonomi og finanser og å få slutt på korrupsjonen i embetsverket.

Utenrikspolitisk var han en slu og smidig diplomat, og greide å splitte stormaktene, ikke minst takket være nært samarbeid med Tyskland. Abdülhamit, som var en typisk østerlandsk despot, ble styrtet i 1909, etter at ungtyrkerne i 1908 hadde tvunget ham til å gjeninnføre forfatningen av 1876.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg