Woodrow Wilson, amerikansk politiker (demokrat), USAs 28. president (1913–21). Utdannet som jurist og statsviter; professor ved Princeton University 1890, rektor (president) 1902–10. Han var midt i 50-årene da han startet sin politiske karriere og ble guvernør i New Jersey 1910–12.

Woodrow Wilson ble nominert som demokratenes presidentkandidat 1912 og valgt til president på grunn av republikanernes splittelse. Hans første presidentperiode frem til 1917 var preget av reformforsøk, bl.a. skjerpet kontroll med trustene og opprettelse av en svakt progressiv inntektsskatt samt Federal Reserve-systemet innenfor bankvesenet. Wilson var tilhenger av streng nøytralitet under verdenskrigen, og ble gjenvalgt 1916 til dels på dette grunnlag. Da USA 1917 ble tvunget med i krigen på grunn av tyskernes uinnskrenkede ubåtkrig, arbeidet Wilson for opprettelsen av et folkeforbund. I 1918 formulerte han sine «14 punkter», et program for fred og opprettelse av Folkeforbundet.

Woodrow Wilson deltok under fredsforhandlingene i Versailles og fikk Nobels fredspris for 1919. Fredstraktaten ble imidlertid helt annerledes enn Wilson hadde tenkt seg, og Senatet sa nei til amerikansk medlemskap i Folkeforbundet 1919.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.