Det fjerde korstog

Konstantinopel inntas og plyndres av deltakerne i det fjerde korstog i 1204. Korsfarerne avsatte keiseren og la den greske kirken under paven i Roma. Miniatyr fra 1462.

Det fjerde korstog
Av .

Det latinske keiserdømme betegner staten som ble opprettet etter at romersk-katolske korsfarere erobret Konstantinopel, hovedstaden i Det bysantinske riket (det østromerske riket) under det fjerde korstog. Riket ble opprettet i 1204 og varte til 1261 da bysantinsk styre ble gjenopprettet.

Faktaboks

Uttale
latˈinske keiserdømme
Også kjent som
Latinske keiserrike, Romania, engelsk Latin Empire

Korsfarerne i det fjerde korstog (1202–1204) var avhengige av venetianske skip for overfarten fra Italia til Det hellige land. Til gjengjeld inngikk de en avtale om å utføre militære operasjoner for venetianerne på veien. En kombinasjon av Venezias handelsinteresser, personlige ambisjoner, rivalisering mellom paven og den bysantinsk keiseren, grådighet og mangel på forsyninger førte til at det gresk-ortodokse kristne Konstantinopel ble mål for korstoget. Byen ble plyndret, og i områdene som ikke Venezia tok over ble det satt inn en romersk-katolsk keiser, som styrte over regionen rundt Marmarahavet samt sentrale deler av dagens Hellas.

Riket ble organisert som en føydalstat etter mønster av kongeriket Jerusalem. Herskerne fikk raskt problemer med å håndtere gamle bysantinske eliter, en gresk-ortodoks befolkning, egenrådige vasaller, italienske handelsinteresser, bulgarske naboer, og ikke minst de gresk-ortodokse etterfølgerstatene, som forsøkte å gjenopprette det bysantinske keiserdømmet. Dette lyktes i 1261, da Keiserdømmet Nikea under Mikael Palaiologos erobret Konstantinopel med Genovas støtte.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Chrissis, N. G., & Carr, M. Contact and conflict in Frankish Greece and the Aegean, 1204-1453 : crusade, religion and trade between Latins, Greeks and Turks. Ashgate, 2014.
  • Tricht, Filip van. The Latin Renovatio of Byzantium : the Empire of Constantinople (1204-1228). Brill, 2011.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg