Antalya

Antalya er en viktig turistby ved middelhavskysten. Den gamle bydelen, som ligger på toppen av en høyde ovenfor havnen, er omgitt av festningsmurer fra romersk, bysantinsk og osmansk tid. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Antalya er en by på Tyrkias sørkyst, innerst i Antalyabukta. Byen har 758 182 innbyggere (2020) og er landets største by ved Middelhavet.

Faktaboks

Uttale
antˈalya

Næringsliv og transport

I området rundt byen produseres det sitrusfrukter, oliven, bananer og bomull. I havnen er det mindre skipsverft for bygging av lystfartøy. Antalya er det viktigste turistsenteret på den tyrkiske middelhavskysten. 13,4 millioner turister besøkte byen i 2018. Det er en internasjonal flyplass 13 kilometer sør for byen.

Kultur og utdanning

I Antalya er det et arkeologisk museum og et museum viet byens historie og tradisjoner. Den gamle bydelen, som ligger på toppen av en høyde ovenfor havnen, er omgitt av festningsmurer fra romersk, bysantinsk og osmansk tid. Hidirlik-tårnet ble bygd i det det andre århundre. Yivlimiunare-moskeen ble bygd i 1230 og ombygd i 1373. Moskeens minaret er 38 meter. Det er fem universiteter i byen.

Historikk

Antalya ble grunnlagt av kong Attalos 2 omkring 150 fvt. Oldtidens Attaleia var et viktig bysantisk feste i middelalderen. Byen ble erobret av seldsjukkene i 1207 og var osmansk fra slutten av 1400-tallet. Antalya ble okkupert av italienske tropper i 1919–1921.

Norge i Antalya

Det er et honorært norsk konsulat i Antalya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg