Etter den store politiske reformen i 1884 med innføringen av parlamentarismen kom skoleverket igjen i støpeskjeen. I 1889 ble det skapt en felles skole for alle samfunnslag, folkeskolen. Det ble gitt egne lover for by og land. Folkeskolen ble sjuårig for barn mellom 7 og 14 år. På landet ble undervisningstiden økt til tolv uker årlig, senere ytterligere utvidet. I byene ble det undervist 18–30 timer per uke 40 uker i året. Klassene skulle ikke ha flere enn 35 elever, men kunne unntaksvis ha opptil 40–45 elever. For hver skole skulle det bygges eller leies skolelokale. Hver kommune fikk et skolestyre der folkevalgte sammen med presten og lærernes representant var med. Barna skulle lære å lese både landsmål og riksmål, og flere skolekretser gikk etter hvert over til landsmål som hovedmål i undervisningen.
Den høyere skolen ble reformert ved lov av 1896. Middelskolen ble fireårig og fulgte etter fem års folkeskole eller annen forberedende undervisning. Hovedfagene var norsk, tysk, engelsk og matematikk. Gymnaset ble treårig og hadde språklig-historisk linje og reallinje. Latinlinjen falt bort, men med Stortingets samtykke kunne enkelte skoler inntil videre undervise i latin. I 1919 ble latinlinjen igjen fast organisert. Elevene kunne velge riksmål eller landsmål som hovedmål, og fra 1907 ble det innført skriftlig prøve også i sidemålet.
Landbruksskolene var våre første yrkesskoler. I 1840-årene var det landbruksskoler i nesten alle fylker. Etter en stagnasjonsperiode fikk de en ny sterk utvikling etter 1890.
Kvinners adgang til utdanning ble bedret. I 1882 fikk kvinner rett til å ta examen artium, og i 1884 adgang til alle embetseksamener. Kvinnelige lærere hadde også fått innpass i den elementære undervisningen, og i 1890 ble seminarene åpnet for kvinner. Omtrent samtidig ble også en rekke fagskoler åpnet. Loven av 1896 gjorde den høyere skole til en fellesskole for jenter og gutter. Egne pikeskoler forsvant utover på 1900-tallet.
Enkelte skoler for funksjonshemmede barn var blitt satt i gang på 1800-tallet. I 1881 kom den første lov om skoler for «abnorme» barn. Loven omfattet døve, blinde og åndssvake, og skolene kunne enten være statsskoler eller private eller kommunale skoler med statstilskudd. Loven ble revidert i 1915 og i 1951, og utvidet til å omfatte barn med tale-, lese- og skrivevansker og barn med tilpasningsvansker. Staten hadde plikt til å sørge for det nødvendige antall skoler, men som før kunne også kommuner og private drive slike skoler.
Lovene om folkeskolen ble revidert i 1936, og i 1959 ble det gitt en felles lov om folkeskolen for by og land. Ved begge anledninger ble særlig landsfolkeskolen styrket. I 1959 ble det åpnet adgang for kommunestyret til å vedta niårig enhetsskole, og i 1969 ble niårig obligatorisk grunnskole lovfestet.
Kravet om at den høyere skolen skulle bygge på avsluttet folkeskole ble stadig sterkere, og i 1920 vedtok Stortinget at bare høyere skoler som bygde på sjuårig folkeskole kunne få statstilskudd. Det vanlige mønsteret ble da treårig middelskole fulgt av treårig gymnas. I 1935 ble middelskolen avløst av en treårig realskole. De to første årene i realskolen var felles med gymnaset, som normalt fikk et femårig løp med real-, engelsk-, latin- og norrønlinjer, senere også en naturfaglinje. Realskoler og gymnas ble ved lov av 1964 tilpasset den nye niårige skolen. Gymnaset ble igjen treårig og bygde på andre klasse i treårig realskole eller på niårig grunnskole.
Etter andre verdenskrig fant det sted en kraftig utbygging av yrkes- og fagskoler. Offentlige verkstedskoler og handelsskoler ble organisert ved siden av husstellskoler, husflidsskoler og andre fagskoler. Treårige tekniske skoler lå dels på gymnasialt, dels på høyskolenivå.
Etter at Universitetet i Oslo var grunnlagt i 1811, gikk det mange år før det kom flere høyskoler. Norges landbrukshøgskole startet sin virksomhet på Ås i 1859, men fikk sitt navn og full bredde i undervisningen først i 1897. Norges tekniske høyskole (NTH) ble opprettet i 1910 og lagt til Trondheim. Veterinærhøyskolen fulgte i 1918, Tannlegehøyskolen i 1928 (innlemmet i Universitetet i Oslo som odontologisk fakultet i 1959). Norges Handelshøyskole, som ble lagt til Bergen, kom først i 1936. Universitetet i Bergen hadde en forløper i Bergens Museum (grunnlagt i 1825) og ble opprettet av Stortinget i 1946. Universitetet i Tromsø ble opprettet i 1968. Universitetet i Trondheim ble vedtatt opprettet i 1968 som en integrasjon av Norges tekniske høgskole og Norges Lærerhøgskole (grunnlagt i 1922).
Fra midten av 1960-årene ble det gjort et stort løft innen høyere utdanning ved etableringen av en ny type utdanningsinstitusjoner i distriktene (distriktshøyskoler). Samtidig som de første distriktshøyskolene ble opprettet i 1969, ble en rekke andre postgymnasiale skoleslag oppgradert og gitt høyskolestatus, blant annet lærerskole, sykepleierskole, tekniske skoler, maritime skoler, kommunal- og sosialskoler med mer. De ble innlemmet i det såkalte regionale høyskolesystemet som i første rekke skulle tilby kortere, yrkesrettede studier og dekke behovet for nye typer utdanning på nasjonalt og regionalt nivå.
I 1989 fikk universitetene og de vitenskapelige høyskolene for første gang en felles lov, etter at hver institusjon tidligere hadde hatt sin egen. I 1995 ble det vedtatt en felles lov for all høyere utdanning som også omfatter de statlige høyskolene. I 2005 kom en ny lov for universiteter og høyskoler som også gjelder for private høyere utdanningsinstitusjoner.
Reform i videregående opplæring, Reform 94, gav lovfestet rett til tre års videregående opplæring. Gudmund Hernes tiltrådte som utdanningsminister. Ved Reform 97 og ny læreplan ble grunnskolen tiårig. I 1998 kom Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa; opplæringsloven, som omhandler rettigheter og plikter forbundet med opplæring og skolegang i Norge. Kunnskapsløftet ble innført i 2006 med nye læreplaner for grunnskolen og den videregående skole. Dette medførte styrking av basisfagene norsk, matematikk og naturfag.
1900-tallet har vært preget av stadig økende søkning til videregående og høyere utdanning. Veksten har vært særlig sterk etter 1960, og langt større for kvinner enn for menn. Siden 1975 har det vært flere kvinner enn menn blant dem som avslutter videregående opplæring, og i 2004 var andelen kvinner i høyere utdanning om lag 60 prosent. Utdanningsnivået i befolkningen har økt sterkt fra slutten av 1900-tallet. I 2004 hadde cirka 83 prosent av befolkningen i alderen 25–64 år utdanning utover grunnskolen, 56 prosent over 16 år hadde videregående opplæring, 22 prosent hadde universitets- og høyskoleutdanning. Det har vært cirka 70 prosent økning i antall studenter sidene 1990-årene.
Kommentarer (5)
skrev Heidi Eljarbø Andersen
svarte Harald Jarning
skrev Heidi Eljarbø Andersen
skrev Guri Vatn
Hei!
Hvorfor nevnes ikke Hamar katedralskole sammen med Bergen, Trondheim og Oslo her? Se eksempelvis: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Hamar_katedralskole
svarte Kjell-Olav Hovde
Godt poeng! Hamar må med. Lagt til nå. Beklager treg respons.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.