opplæringsloven

Artikkelstart

Opplæringsloven, felles lov for den offentlige grunnskolen og videregående skolen, samt for lærebedrifter og voksne over opplæringsalder som ikke har fullført grunnskolen. Loven omfatter også private grunnskoler som ikke er godkjent etter friskoleloven og dermed ikke får statstilskudd, og hjemmeundervisning.

Faktaboks

Også kjent som
lov om grunnskolen og den videregående opplæringen av 17. juli 1998

Loven kom som et resultat av store endringer i grunnskolen og videregående opplæring i 1990-årene. I 1994 fikk alle elever rett til tre års videregående skole, og i 1997 ble grunnskolen 10-årig med skolestart for 6-åringer. Siden nesten alle som går i grunnskolen, fortsetter i videregående opplæring, blir det 13-årige utdanningsløpet sett mer i sammenheng. Endringer i kommuneloven har dessuten gitt kommunene og fylkeskommunene større innflytelse i styringen av skolene. En felles lov for grunnskole og videregående opplæring var dermed et ledd i moderniseringen av offentlig sektor.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Helgeland, Geir: Opplæringslova : kommentarutgave, 2. utg., 2006, isbn 82-15-00987-5, Finn boken
  • Stette, Øystein, red.: Opplæringslova og forskrifter : med forarbeid og kommentarer, 2008, isbn 978-82-7841-521-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg