Universitetet i Stavanger, opprettet 1. januar 2005 ved at Høgskolen i Stavanger fikk universitetsstatus.

UiS holder til på Ullandhaug sørvest for Stavanger by. Universitetet er organisert i de tre fakultetene for teknisk-naturvitenskapelige, humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. Ved UiS finnes de to nasjonale kompetansesentrene Senter for atferdsforskning og Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking (Lesesenteret). UiS ledes av rektor og et styre. Universitetsdirektøren er den daglige administrative leder.

Universitetet i Stavanger var det første norske universitetet som fikk universitetsstatus etter en omfattende kvalitetsvurdering av undervisning og forskning. I juli 2004 anbefalte en sakkyndig komité at Høgskolen i Stavanger fikk universitetsstatus. I august 2004 kom Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) med den samme anbefalingen overfor departementet. Kongen i statsråd godkjente etableringen av Universitetet i Stavanger 29. oktober 2004.

Høgskolen i Stavanger ble grunnlagt i 1994 ved sammenslåing av følgende læreinstitusjoner i Stavanger-regionen: Høgskolesenteret i Stavanger (kjernen her var Distriktshøgskolen i Rogaland fra 1969), Norsk Hotellhøgskole (opprettet som privat skole i Bergen i 1912), Rogaland musikkonservatorium, Sosialhøgskolen i Stavanger, Stavanger lærerhøgskole og Stavanger sykepleierhøgskole.

Universitetet hadde ca. 10 700 registrerte studenter i 2015.

UiS har besluttet at rektor fra 2020 skal ansettes, ikke velges av ansatte og studenter. Marit Boyesen ble valgt i 2011 og gjenvalgt i 2015. Hun har vært rektor siden 1. august 2011.

  • Eriksen, Erik Leif: Fra høgskole til universitet : Universitetet i Stavanger blir til, 2006, isbn 82-8140-054-4, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.