Universitetet i Stavanger, opprettet 1. januar 2005 ved at Høgskolen i Stavanger fikk universitetsstatus.

UiS holder til på Ullandhaug sørvest for Stavanger by. Universitetet er organisert i seks fakultet: Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Det helsevitenskapelige fakultet, Fakultet for utøvende kunstfag, Handelshøgskolen ved UiS og Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora. Ved UiS finnes de to nasjonale kompetansesentrene Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning (Læringsmiljøsenteret) og Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking (Lesesenteret). UiS ledes av rektor og et styre. Universitetsdirektøren er den daglige administrative leder.

Universitetet i Stavanger var det første norske universitetet som fikk universitetsstatus etter en omfattende kvalitetsvurdering av undervisning og forskning. I juli 2004 anbefalte en sakkyndig komité at Høgskolen i Stavanger fikk universitetsstatus. I august 2004 kom Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) med den samme anbefalingen overfor departementet. Kongen i statsråd godkjente etableringen av Universitetet i Stavanger 29. oktober 2004.

Høgskolen i Stavanger ble grunnlagt i 1994 ved sammenslåing av følgende læreinstitusjoner i Stavanger-regionen: Høgskolesenteret i Stavanger (kjernen her var Distriktshøgskolen i Rogaland fra 1969), Norsk Hotellhøgskole (opprettet som privat skole i Bergen i 1912), Rogaland musikkonservatorium, Sosialhøgskolen i Stavanger, Stavanger lærerhøgskole og Stavanger sykepleierhøgskole.

Universitetet hadde ca. 10 700 registrerte studenter i 2015.

UiS har besluttet at rektor fra 2020 skal ansettes, ikke velges av ansatte og studenter. Marit Boyesen ble valgt i 2011 og gjenvalgt i 2015. Hun har vært rektor siden 1. august 2011.

  • Eriksen, Erik Leif: Fra høgskole til universitet : Universitetet i Stavanger blir til, 2006, isbn 82-8140-054-4, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.