Faktaboks

Universitetet i Stavanger
UiS
Forretningsadresse
Stavanger
Daglig leder
Klaus Mohn (rektor)
Styreleder
Anne Marit Panengstuen
Logo
Av .

Universitetet i Stavanger er et norsk universitet opprettet 1. januar 2005 ved at Høgskolen i Stavanger fikk universitetsstatus.

Organisasjon

UiS holder til på Ullandhaug sørvest for Stavanger by. Universitetet er organisert i seks fakulteter:

  • Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
  • Det samfunnsvitenskapelige fakultet
  • Det helsevitenskapelige fakultet
  • Fakultet for utøvende kunstfag
  • Handelshøgskolen ved UiS
  • Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora

I tillegg er Arkeologisk Museum organisert som en egen avdeling. Ved UiS finnes dessuten de to nasjonale kompetansesentrene Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning (Læringsmiljøsenteret) og Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking (Lesesenteret).

UiS ledes av en rektor og et styre. Universitetsdirektøren er den daglige administrative leder. UiS gikk i 2019 over fra valgt til ansatt rektor. Klaus Mohn er rektor ved UiS.

Universitet har cirka 12 000 studenter og 1600 ansatte (2018).

Historikk

Universitetet i Stavanger var det første norske universitetet som fikk universitetsstatus etter en omfattende kvalitetsvurdering av undervisning og forskning. I juli 2004 anbefalte en sakkyndig komité at Høgskolen i Stavanger fikk universitetsstatus. I august 2004 kom Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) med den samme anbefalingen overfor departementet. Kongen i statsråd godkjente etableringen av Universitetet i Stavanger 29. oktober 2004.

Høgskolen i Stavanger ble grunnlagt i 1994 ved sammenslåing av følgende læreinstitusjoner i Stavanger-regionen: Høgskolesenteret i Stavanger (kjernen her var Distriktshøgskolen i Rogaland fra 1969), Norsk Hotellhøgskole (opprettet som privat skole i Bergen i 1912), Rogaland musikkonservatorium, Sosialhøgskolen i Stavanger, Stavanger lærerhøgskole og Stavanger sykepleierhøgskole.

Arkeologisk Museum i Stavanger har siden 2009 vært en del av universitetet. Museet var opprinnelig (frem til 1975) en del av Stavanger Museum, grunnlagt i 1877.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eriksen, Erik Leif: Fra høgskole til universitet : Universitetet i Stavanger blir til, 2006, isbn 82-8140-054-4

Faktaboks

Universitetet i Stavanger
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
85.421 Undervisning ved universiteter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg