Petisjonens ti reformkrav ble avvist av kongen høsten 1850, etter innspill fra regjeringen. Foreningene gikk da inn i en fase av rådvillhet, før de ble enige om å virke tettere opp mot Stortinget som skulle møtes 1851. Foreningene arrangerte et nytt representativt sentralmøte, kalt Lilletinget, noen kvartaler bortenfor stortingsmøtene. Derfra forsøkte de å påvirke representantene via formelle og uformelle kanaler. Dette mislyktes, og frustrasjonen blant møtedeltakerne på Lilletinget økte.
Enkelte mente at situasjonen i deres distrikt var så kritisk at man kunne kalle den revolusjonær. Dermed gikk myndighetene til aksjon mot foreningene og arresterte en rekke sentrale medlemmer. Flere hundre personer ble avhørt i månedene etter for å avgjøre hvorvidt foreningene hadde vedtatt revolusjon på møtet.
En undersøkelseskommisjon tok seg av etterforskningen, og våren 1854 falt dommen. 149 medlemmer av foreningene ble funnet skyldig, enten i ulydighet mot myndighetene eller i forsøk på å endre statsforfatningen ved ulovlige midler. Marcus Thrane ble dømt for sistnevnte lovbrudd. I 1855 kom saken opp for Høyesterett. De tiltalte hadde da sittet fire år i varetekt. Det var nå 123 tiltalte, fordi flere hadde sonet ferdig i løpet av de fire årene. Dommene ble opprettholdt for de sentrale lederne. Marcus Thrane ble dømt til fire års tukthusstraff. Det er kommet på det rene at Høyesterett dømte enkelte av lederne, særlig Marcus Thrane, uten å finne ham skyldig i noen straffbar handling.
Da Thrane slapp ut drøyt tre år senere – straffen ble noe forkortet ved at han valgte å sone deler av den i Botsfengselet – var foreningene i oppløsning, selv om både avisen og enkelte foreninger hadde opprettholdt en viss aktivitet. Myndighetene hadde imidlertid søkt å stoppe foreningene gjennom ulike strategier, noe som i stor grad lyktes.
Ved arrestasjonene i 1851 hadde de satt inn annonser som klargjorde at medlemmer som raskt meldte seg ut av foreningene, ikke ville bli registrert av myndighetene, som også var i ferd med å kriminalisere foreningsvirksomheten. Kort tid senere stimulerte også myndighetene til opprettelsen av alternative arbeiderforeninger, arbeidersamfunn, ledet av myndighetenes egne menn, for eksempel prester eller andre embetsmenn.
Disse arbeidersamfunnene bedrev mye av den samme selvhjelpsvirksomhet som arbeiderforeningene, med det unntak at de var initiert ovenfra, og at det ikke ble drevet politiske diskusjoner der. På 1870- eller 1880-tallet kom disse arbeidersamfunnene under Venstres ledelse.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.