Prins Harald feirer avlagt examen artium 1955

Gymnaset i Norge ble innført i 1869 og ledet fram til examen artium, som kvalifiserte til opptak til høyere utdanning.

Prins Harald feirer avlagt examen artium 1955
Av /NTB.

Gymnas eller gymnasium er i en flere land betegnelsen på et høyere skoleslag som kvalifiserer for opptak til høyere utdannelse, og som tilsvarer norsk videregående skole. I Norge ble betegnelsen gymnas brukt fra 1869 til 1974, og av enkeltskoler etter den tid.

Faktaboks

Uttale
gymnˈas

Gymnas i Norge

Via Tyskland ble begrepet gymnasium innført i Norge innført ved skoleloven av 1869 som betegnelse for skoler som førte frem til examen artium. Gymnasium og den muntlige kortformen gymnas ble etter hvert brukt side om side. Betegnelsen ble fastholdt i lovene av 1896, 1935 (om høyere allmennskoler) og 1964 (om realskoler og gymnas). Elever som gjennomførte gymnasiet med ståkarakterer fikk examen artium, som gav mulighet for opptak til universiteter og høyskoler.

Ved gjennomføringen av lov av 21. juni 1974 om videregående opplæring forsvant betegnelsen gymnas fra lovverket. Gymnasene ble slått sammen med yrkesskolene til det som nå kalles videregående skole; de tidligere gymnasene ble omgjort til studieretning for allmenne fag. Etter reformen av videregående opplæring i 2006 blir studieretningen kalt utdanningsprogram for studiespesialisering. Begrepet gymnas var i bruk til 1990-årene. Noen videregående skoler i Norge, spesielt private, har beholdt gymnas eller gymnasium i navnet.

Historikk

I det gamle Hellas var gymnasion stedet hvor mannlige ungdommer mottok sin legemlige og åndelige utdannelse, men hvor det legemlige aspektet sto i forgrunnen. Unge menn trente nakne, hvilket er opphav til betegnelsen gymnasium, se gymnas – antikk idrettsplass.

I middelalderen ble de første universitetene i Italia tidvis kalt gymnasium eller academia, men betegnelsen universitet slo snart igjennom som den alminnelige. Under reformasjonen i Tyskland ble det opprettet høyere læreanstalter kalt gymnasier. Disse utviklet seg til gymnasia academica, som fungerte omtrent som universiteter; mange av dem ble også senere fulle universiteter.

Betegnelsen gymnasium ble brukt i det tyskspråklige Europa, Russland, Danmark, Sverige og Norge. Sverige fikk sitt første gymnasium i 1620 i Västerås. I det da danske Skåne ble det i 1529 opprettet et gymnasium i Malmö (nedlagt 1537) og i 1620 i Lund (nedlagt 1668). I Odense ble det opprettet et gymnasium i 1621, som ble slått sammen med Odense Katedralskole i 1802. De danske latinskolene ble i 1903 omdannet til gymnasier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg