Kongsberg bergseminar

Bergseminarbygningen i april 2009.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kongsberg bergseminar, et av de eldste tekniske læreseter i verden, ble opprettet på Kongsberg ved resolusjon av Frederik 5 19. september 1757.

Faktaboks

Også kjent som
Bergseminaret

Seminarets store navn er oberberghauptmann Michael Heltzen, som la frem de konkrete planer for seminaret, og bergmedicus Johan Heinrich Becker, som fra begynnelsen av overtok det meste av undervisningen. Senere nedla professor Peter Thorstensen, overbergamtsassessor Ole Henckel og lektor i matematik, lovkyndighet og arkitektur Olav Olavsen mangeårig arbeid ved skolen.

Den praktfulle skolebygningen, som ble oppført i 1783, etter tegninger av Olav Olavsen, står ennå. Da Universitetet i Oslo ble opprettet, ble bergseminarundervisningen flyttet dit, og 1910–1912 flyttet videre til Norges tekniske høgskole i Trondheim.

Til Kongsberg bergseminar, hvor fagkretsen etter hvert ble sterkt utvidet, var det knyttet fremragende lærere, og undervisningen lå etter tidens målestokk på et nivå som gjør det berettiget å betegne Kongsberg bergseminar som en høyskole. Den høyere tekniske undervisningens 200-årsjubileum ble derfor feiret ved NTH i 1957.

Eksterne lenker

Videre lesning

  • Blom, Grethe Authén: Fra bergseminar til teknisk høyskole, 1957.
  • Brandt, Thomas og Ola Nordal: Turbulens og tankekraft. Historien om NTNU. Oslo: Pax, 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg