Kongsberg bergseminar, et av de eldste tekniske læreseter i verden, ble opprettet på Kongsberg ved resolusjon av Frederik 5 19. september 1757.

Seminarets store navn er oberberghauptmann Michael Heltzen, som la frem de konkrete planer for seminaret, og bergmedicus Johan Heinrich Becker, som fra begynnelsen av overtok det meste av undervisningen. Senere nedla professor Peter Thorstensen, overbergamtsassessor Ole Henckel og lektor i matematikk og lovkyndighet Ola Olavsen mangeårig arbeid ved skolen.

Den praktfulle skolebygningen, som ble oppført i 1783, står ennå. Da Universitetet i Oslo ble opprettet, ble bergseminarundervisningen flyttet dit, og 1910–12 flyttet videre til Norges tekniske høgskole i Trondheim.

Til Kongsberg bergseminar, hvor fagkretsen etter hvert ble sterkt utvidet, var det knyttet fremragende lærere, og undervisningen lå etter tidens målestokk på et nivå som gjør det berettiget å betegne Kongsberg bergseminar som en høyskole. Den høyere tekniske undervisningens 200-årsjubileum ble derfor feiret ved NTH i 1957.

Omtale hos Nasjonalbiblioteket

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.