Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning. Fagskolene bygger videre på videregående opplæring.

Utdanningene ved fagskolene skal ha tette bånd med arbeidslivet og lærer studentene å kombinere teori og praksis gjennom å arbeide med praksisnære oppgaver. En fullført fagskoleutdanning gir tittelen fagskolegrad eller høyere fagskolegrad. Fagskoleutdanning kan gi uttelling ved søknad til høyskoler og universitet som tilleggspoeng eller som del av en realkompetanse.

Fagskolene i Norge

Det er 63 aktive fagskoler i Norge i 2024. Halvparten av disse er offentlige og drives av fyleskommunene mens øvrige er private. Tre fagskoler er statlig forvaltet. Fagskolene tilbyr normalt utdanning på inntil to års varighet, som enten bygger på en kandidats fullførte videregående skole eller tilsvarende realkompetanse.

Mange fagskoler tilbyr nettbaserte studier og deltidsstudier som gjør det mulig å kombinere med arbeid. Fagskolene tilbyr utdanning som kvalifiserer til et yrkesliv innenfor en rekke fagfelt, som helsefag, kreative fag, merkantile fag, service, media og IKT. Noen fagskoleløp danner grunnlag for å søke om mesterbrev. En spesiell type fagskole er teknisk fagskole.

Opptak

Alle offentlige fagskoler organiserer opptaket gjennom samordna opptak, mens private fagskoler har egne ordninger. Fagskolene har egne opptakskrav. De fleste fagskolestudiene krever at du har fag-/svennebrev eller treårig yrkesfaglig opplæring relevant for det spesifikke studiet. Man kan også realkompetansevurderes. I motsetning til høyere utdanning er det ikke et gjennomgående krav om generell studiekompetanse, selv om dette kan inngå i opptaksgrunnlaget.

Regulering

Fagskolene reguleres av fagskoleloven, og tilhørende forskrifter. Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) fører tilsyn med norsk fagskoleutdanning og godkjenner studietilbud. Alle fagskoletilbud må tilfredsstille nasjonale kvalitetsstandarder.

Nasjonalt fagskoleråd gir råd til Kunnskapsdepartementet i spørsmål om høyere yrkesfaglig utdanning i Norge.

Fagskolene skal samarbeide med aktører i arbeidslivet for å sikre at utdanningenes læringsutbytte er relevant for ett eller flere yrkesfelt. De skal også utforme læringsutbytte som er i tråd med Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR) og ha en studieplan som er egnet for at studentene oppnår læringsutbyttet.

Det er over 30 000 studenter under utdanning i fagskolene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg