landbruksskole

Artikkelstart

Landbruksskole, fagskole for utdanning av bønder.

Faktaboks

Også kjent som
jordbruksskole

Landbruksskolene ble sammen med skogskolene og gartnerskolene administrert av Landbruksdepartementet i henhold til egen lov for disse skolene. I 1990 ble landbruksskolene lagt inn under lov om videregående opplæring og overført til Utdannings- og forskningsdepartementet. Landbruksskoleutdanningen sorterer nå under utdanningsprogrammet for naturbruk i videregående opplæring (1. år), med blant annet programområder for heste- og hovslagerfag, landbruk og gartnerinæring, reindrift og skogbruk (2. år) med ytterligere spesialisering i 3. og 4. år.

Historikk

Jacob Sverdrups private skole på Semb i Borre, Vestfold, var den første landbruksskolen i Norge. Den ble opprettet i 1825 og nedlagt i 1836. I noen år fra 1842 bevilget Stortinget tilskudd til landbruksskoler som fylke, kommune eller private drev. I 1857 var det 18 skoler, i 1877 bare fem.

Fra 1880-årene gikk både fylkene og staten på nytt sterkere inn for landbruksopplæringen, og 1910 hadde hvert fylke minst én skole.

I 1914 ble en annen skoletype opprettet; småbruksskoler, som la hovedvekt på hagebruk, småfe og fjærfe. Skillet mellom landbruks- og småbruksskole ble fjernet 1938. I årene 1938–65 var den offisielle betegnelsen jordbruksskole.

Den eldste eksisterende landbruksskole er Jønsberg landbruksskole i Stange som ble opprettet i 1847.

Les mer i Store norske leksikon

  • jordbruk i Norge

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg