seminar

Artikkelstart

Seminar er en betegnelse som brukes om ulike former for undervisning, diskusjonsmøter eller kurs.

Faktaboks

Uttale
seminˈar
Etymologi
av latin seminarium ‘planteskole’ til semen 'sæd frø'.

Ved universiteter og høgskoler brukes seminar om undervisning i små grupper hvor studentene forventes å delta aktivt. Dette til forskjell fra forelesninger i større grupper. Når man tar et emne i høyere utdanning vil undervisningen gjerne bestå av forelesninger og seminarer i tillegg til andre undervisningsformer.

I arbeidslivet blir seminar ofte brukt om mindre kurs, til forskjell fra en større konferanse. Seminarer er ofte tematisk organisert og inngår gjerne i en serie. Mange arbeidsplasser og organisasjoner arrangerer seminarer om bestemte temaer eller sider ved virksomheten.

Historiske betydninger

Seminar betyr opprinnelig planteskole. Det ble lenge brukt om selvstendige institusjoner med profesjonsorientert undervisning, som lærerseminarer (forløpere til lærerhøyskoler) og Kongsberg bergseminar.

Seminar har også vært brukt om undervisningsavdelinger knyttet til et universitet eller en høyskole hvor undervisningen i stor grad består av praktiske øvelser, for eksempel Det praktisk-teologiske seminar ved Universitetet i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg