Barnehage, pedagogisk virksomhet for barn under opplæringspliktig alder.

I 2010 gikk 276 976 barn i norske barnehager. Dette ga på landsbasis en dekningsgrad på 89,2 %. Barnehagetilbudet varierer fra kommune til kommune, både når det gjelder type barnehage, eierforhold og dekningsgrad. Barn under 1 år benytter barnehagen i svært liten grad, mens drøyt 96 % av barn mellom 3 og 5 år hadde barnehageplass i 2010. Barn med funksjonshemning har prioritet ved opptak dersom man etter en sakkyndig vurdering finner at barnet kan ha utbytte av oppholdet. Av ca. 6600 barnehager (2010) utgjør offentlige og private ca. halvparten hver.

Hver barnehage skal ha en styrer som har den daglige ledelsen av virksomheten. Styreren og pedagogiske ledere må ha førskolelærerutdanning. For det øvrige personalet stilles det ikke krav om utdanning. Barnehagelovens krav er tilstrekkelig bemanning for å drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet. De som skal arbeide i barnehage, må legge frem tilfredsstillende politiattest. Stillinger i barnehagene utgjør ca. 70 200 årsverk fordelt på drøyt 87400 stillinger. Av disse er om lag 34 % besatt av personer med pedagogisk utdanning, i all hovedsak førskolelærere (2010).

Personalet i barnehagene er organisert i Utdanningsforbundet og Fagforbundet. Interesseorganisasjoner som tar opp spørsmål omkring småbarnspedagogikk og barnehagesak er den norske nasjonalkomiteen for Verdensorganisasjonen for småbarnsoppfostring (OMEP) og Mental Barnehjelp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.