Voksenopplæring er ulike typer opplæringstiltak spesielt tilrettelagt for voksne.

Voksenopplæring omfatter blant annet studiearbeid i tilskuddsberettigede studieforbund; førstegangsutdanning for voksne på grunnskolens og videregående opplærings nivå; alternative tilbud om førstegangsutdanning på grunnskolens, videregående opplærings og høyere utdannings nivå; etterutdanning og korte kurs som ikke er deler av førstegangsutdanning på videregående opplærings- eller høyskolenivå; yrkesopplæring for voksne som ledd i arbeidsmarkedspolitikken; opplæring i bedrift, fjernundervisning ved frittstående, tilskuddsberettigede institusjoner, samt andre opplæringstiltak for voksne etter særskilt vurdering.

Voksenopplæringen i Norge er regulert av lov om voksenopplæring (voksenopplæringsloven), mens grunnskole- og videregående opplæring spesielt organisert for voksne er regulert av opplæringsloven. Ved endring av loven i 2000 vedtok Stortinget å gi voksne født før 1978 rett til gratis å fullføre videregående opplæring frem til fagbrev eller generell studiekompetanse (restopplæring etter realkompetansevurdering).

Staten har ansvaret for voksenopplæring på høyskolenivå, fylkeskommunen på videregående opplærings nivå og kommunen på grunnskolenivå. Kommunen har også ansvaret for å gi tilbud om opplæring i norsk med samfunnskunnskap til voksne innvandrere og flyktninger. Studieforbundenes hovedområde er studiearbeid ubundet av bestemte pensa og eksamener, men de kan også unntaksvis gi regulær førstegangsutdanning. Noen voksenopplæringstiltak som studieforbundene gjennomfører, er lagt opp i samarbeid med fjernundervisningsinstitusjoner. Forsvaret driver også voksenopplæring.

Godkjente studieforbund som mottar statstilskudd, er medlemmer av Voksenopplæringsforbundet. Forskningsarbeid i tilknytning til voksenopplæring er tilknyttet NTNUs prosjekt «Voksne i læring».

I 2002 deltok 6060 i arbeidsmarkedskurs; i studieforbundene 633 000 deltakere (2004), i fjernundervisningsinstitusjoner 21 700 kursfullføringer, grunnskoleopplæring for voksne 10 970 og norsk med samfunnskunnskap 25 500 deltakere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg