katekisme

Av /Hadeland Folkemuseum.

Artikkelstart

Katekisme er en kort fremstilling av innholdet i den kristne tro, beregnet for barneundervisningen. I oldtiden var katekisme betegnelse på den muntlige undervisningen av dåpskandidater forut for dåpshandlingen, særlig hos Augustin. Herfra gikk det over til å betegne den elementære undervisningen i kristendommen for døpte barn. Vanligvis omfattet denne i middelalderen trosbekjennelsen, Fadervår og de ti bud. Martin Luther var den første som brukte ordet katekisme som boktittel. Etter ham ble bruk av katekisme om den kristelige barnelærdom vanlig.

Faktaboks

Uttale
katekˈisme
Etymologi
til katekese

Luthers lille katekisme

Luthers lille katekisme kom ut i 1529 og har vært grunnlag for den kristne undervisningen overalt i de lutherske kirkene. Luthers store katekisme (også 1529) er en håndbok for lærere og prester. Fra pietismens tid har katekismeforklaringer med spørsmål og svar blitt brukt som lærebok i kristendomsundervisningen. I Danmark-Norge ble Erik Pontoppidans Sandhed til Gudfrygtighed (1737) innført som lærebok ved konfirmasjonen og i allmueskolen. I Norge ble denne boken brukt til langt opp på 1800-tallet. Senere ble Thorvald Klaveness' Forklaring (1892) innflytelsesrik.

Den katolske kirkes offisielle katekisme

Catechismus Romanus (1566) ble skrevet for prester. Det er også utgitt mange folkelige katolske katekismer. I 1967 utgav en gruppe nederlandske katolske teologer, med godkjennelse av de nederlandske biskoper, en håndbok i den kristne tro preget av moderne, progressiv teologi, og boken ble kalt Katekisme. Den fremkalte stor diskusjon og ble oversatt til flere språk. En ny offisiell katolsk katekisme ble utgitt av Vatikanet i 1992, Catechismus Ecclesiae Catholicae (Den katolske kirkes katekisme, 1994).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg