Katekisme, kort fremstilling av den kristne tros- og sedelære, beregnet for barneundervisningen. I oldtiden betegnelse på den muntlige undervisning av dåpskandidater forut for dåpshandlingen, særlig hos Augustin. Herfra gikk det over til å betegne den elementære undervisning i kristendom for døpte barn; vanligvis omfattet den i middelalderen trosbekjennelsen, Fadervår og de 10 bud. Luther var den første som brukte ordet katekisme som boktittel. Etter ham ble bruk av katekisme om den kristelige barnelærdom vanlig.

Utkom 1529, denne har vært grunnlag for den kristne undervisningen overalt i de lutherske kirker. Luthers Store katekisme (også 1529) er en håndbok for lærere og prester. Fra pietismens tid har katekismeforklaringer med spørsmål og svar blitt brukt som lærebok i kristendomsundervisningen; i Norge ble Erik Pontoppidans Sandhed til gudfrygtighed (1737) brukt til langt opp på 1800-tallet. Senere ble Thorvald Klaveness' Forklaring (1892) innflytelsesrik.

Catechismus Romanus (1566), ble skrevet for prester. Det er også utgitt mange folkelige katolske katekismer. I 1967 utgav en gruppe nederlandske katolske teologer, med godkjennelse av de nederlandske biskoper, en håndbok i den kristne tro preget av moderne, progressiv teologi, og kalte boken Katekisme. Den fremkalte stor diskusjon og ble oversatt til flere språk. En ny offisiell katolsk katekisme ble utgitt av Vatikanet i 1992, Catechismus Ecclesiae Catholicae (Den katolske kirkes katekisme, 1994).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.