Krigsskolen

Mellom 1803 og 1898 og fra 1932 inntil flytting til Linderud i 1969 holdt Krigsskolen til i Tollbugata i Oslo sentrum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Krigsskolen, norsk militær høyskole for utdanning av offiserer til Hæren. Fra 2005 er studiet ved Krigsskolen en gjennomgående treårig utdanning. Studiet fører frem til den akademiske graden bachelor. Opptak til Krigsskolen bygger på videregående skole med generell studiekompetanse og to års etatsutdanning (befalsskole eller utskrevet befalskurs, samt ett års praksis som sersjant). Etter endt utdannelse går kadettene tilbake til stillinger i Hæren. Sjefen for Krigsskolen er oberst.

Historie

Krigsskolen er den eldste høyere utdanningsinstitusjon i Norge, opprettet ved kongelig resolusjon i 1750 under navnet Den frie matematiske skole i Christiania. I 1798 ble navnet forandret til Det norske militære Institut, og i 1804 het skolen Det Kongelige Norske Land Cadet Corps. Først i 1820 fikk skolen navnet Den Kongelige Norske Krigsskole. Etter 1905 var skolen 3-årig, delt i to avdelinger. Den 1-årige nederste avdeling utdannet vernepliktige offiserer for alle våpen i fem spesialiserte linjer, og forberedte for øverste avdeling, som utdannet faste offiserer til Hæren i en felles linje. Ved Hærordningen av 1927 ble krigsskolen 2-årig med én linje. Fra 1963 ble skolen 3-årig med 2 studieplaner, en realfaglig og en språk- og samfunnsfaglig.

Fra 1984 var utdanningen delt i to nivåer, begge 2-årige: 1. avdeling (KS 1, Gimlemoen, Kristiansand) og 2. avdeling (KS 2, Linderud, Oslo). I forbindelse med omorganisering av Hæren ble de to skolene 1995 slått sammen og lagt til Linderud.

Arkitektutdanning

Den frie matematiske skole i Christiania betraktes som den første norske institusjon for arkitektutdannelse. Skolen ga vordende offiserer undervisning som foruten rent militære disipliner også omfattet fag som arkitektur, kalligrafi og tegning. Krigsskolen i Christiania samarbeidet med Kunstakademiet i København.

Arkitekt Jørgen Henrik Rawert, som senere ble stadskonduktør i København, underviste i arkitektur ved Krigsskolen i årene 1786–1790.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hosar, Hans P.: Kunnskap, dannelse og krigens krav : Krigsskolen 1750-2000, 2000, isbn 82-90545-89-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg