Fagopplæring, planmessig yrkesutdanning fra og med grunnkurs frem til avsluttende fag- eller svenneprøve i lærefag som er regulert av opplæringsloven av 17. juli 1998. Hovedmodellen er at de unge går to år i videregående skole og deretter to år i lære. Læretiden avsluttes med en fagprøve (svenneprøve) som bedømmes av en prøvenemnd. Den enkelte fylkeskommune kan også gi adgang til å begynne i lære uten to år på skole først. Da må de samme teorikunnskaper fås i lærlingskole eller på annen måte.

For arbeidstaker over 21 år kan det fritt inngås lærekontrakt. Det er da fire års læretid i de fleste fag, men det gis fradrag for relevant skole og arbeidspraksis. Voksne med lang praksis har rett til å gå opp til fagprøve for å dokumentere sin kompetanse (se praksiskandidat). Staten og/eller fylkeskommunen gir direkte tilskudd til lærebedrifter.

Ungdom med rett til treårig videregående opplæring som ikke får læreplass, har rett til å fullføre sin opplæring i lærefag på skole. De kan ved avslutningen fremstille seg til fagprøven.

Utdannings- og forskningsdepartementet har ansvaret for gjennomføringen av opplæringsloven. Et samarbeidsorgan med bred representasjon fra partene i arbeidslivet bistår som sakkyndig organ. Mer enn halvparten av medlemmene i dette organet skal representere næringslivet med like mange fra arbeidstakerne og arbeidsgiverne. For hvert fagområde under loven skal det være et faglig råd, og i fylkene er det opprettet yrkesopplæringsnemnder. Disse nemndene er fylkeskommunale organer som skal styre arbeidet med den praktiske opplæringen i bedriftene innenfor de rammer som er satt. Nemndene har også ansvaret for, på vegne av fylkeskommunene, å formidle elevene til lærebedriftene. De skal gi råd og informasjon til fylkeskommunen i saker som gjelder fagopplæringen både i den videregående skolen og i arbeidslivet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.