Friskole, privateid, frittstående skole med rett til offentlig tilskudd. En friskole er godkjent som alternativ til den offentlige skolen.

Fra 1. oktober 2003 ble privatskoleloven erstattet av lov om frittstående skoler (friskoleloven) og omfatter nå hele grunnopplæringen. Kravet om at private skoler bare kan få tilskudd dersom de er et pedagogisk eller religiøst alternativ til den offentlige skolen, ble fjernet, men gjeninnført i 2006.

Grunnlaget for tilskudd er at skolene ikke driver kommersielt. For å få godkjenning er det tilstrekkelig at skolen tilbyr opplæring som er jevngod med opplæringen i den offentlige skolen. Videre presiserer loven at godkjenning av private skoler ikke må medføre vesentlige negative konsekvenser for vertskommunens skolestruktur.

Friskoleloven gjør det lettere for private skoleeiere å få offentlig tilskudd til privat skoledrift. Det har ført til at flere vil starte friskoler. Det er Utdanningsdirektoratet som behandler søknadene, men aktuelle kommuner og fylkeskommuner skal uttale seg før en skole blir godkjent.

De fleste friskoler i Norge er skoler som tilbyr et alternativt pedagogisk opplegg i forhold til den offentlige skolen (steinerskoler, montessoriskoler) eller bygger på et annet religiøst eller livssynsmessig grunnlag (kristne friskoler).

I skoleåret 2004/05 gikk 2 prosent av elevene i grunnskolen i frittstående skoler, mens 5 prosent av elevene gikk i frittstående videregående skoler. Om lag 7 prosent av elevene i allmennfaglige studieretninger gikk i frittstående skoler, mens 3 prosent gikk på yrkesfaglige studieretninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.