Planteliv i Spania

Arbutus unedo

Arbutus unedo, jordbærtre. Foto fra: Mallorca, Spania

Chamaerops humilis

Chamaerops humilis, dvergpalme. Foto fra: Mallorca, Spania

Plantelivet i Spania er rikt og allsidig. I tillegg til middelhavsfloraen finner man i nord betydelige innslag fra floraen i Vest-Europa og Mellom-Europa, og i sør innslag fra den afrikanske floraen i Marokko og Algerie. I alt finnes nesten 6000 frøplanter og bregner, hvilket er blant de høyeste tallene kjent i noe europeisk land.

På grunn av det tørre klimaet er landet fattig på skog: Den dekker mindre enn 5 prosent av arealet. Opp til 1500 meter over havet er det i sentrale og nordlige områder løvskog med eik og bøk. Høyere oppe er det barskog med furu, gran og edelgran. Ovenfor skoggrensen, vel 2200 meter over havet, er det engvegetasjon med svingel-arter, starr-arter og mange frøplanter.

På den iberiske sletta dominerer alfagresset. Ellers er store deler av slettelandet dekket av tørkeplanter, ofte med åpne grusflekker mellom plantene. Langs elvene finnes i de nordlige delene av mesetaen striper med poppel, pil, ask og alm, og i sørligere deler er det belter av maquiskratt (matorral) med myrt, jordbærtre, lyngtre og små eikearter. Vanlige frøplanter i steppestrøkene er cistrose, ginst, lotus, beinurt og arter i andre slekter i erteblomstfamilien, blandet med malurt (kurvplantefamilien) og aromatiske halvbusker i leppeblomstfamilien. I sørvest er det skoger med korkeik og ekte kastanje, og i nordøst langs Middelhavet er det steineik, pinjer og andre langnålede furuarter. Av afrikansk flora i sør og sørøst må særlig nevnes dvergpalme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg