Faktaboks

Altamira
Uttale
altamˈira
Altamira

Altamira. To av hulemaleriene som fremstiller bisonokser.

Av /KF-arkiv ※.
Altamira (bisonokse)

Altamira. Hulemaleri som fremstiller bisonokse.

Av /KF-arkiv ※.

Altamira er en hule i det nordlige Spania som ligger i den autonome regionen Cantabria, ved byen Santander. Den er kjent for sine hulemalerier fra steinalderen.

Den ble oppdaget i 1879 av en jeger. Funnet er blitt knyttet til tilsvarende oppdagelser av hulemalerier i Europa (fra Uralfjellene til Den iberiske halvøya) i perioden 35 000–11 000 fvt.

Hulen er cirka 270 meter lang. Ved inngangen ble det funnet en boplass fra yngre paleolittisk tid (datert til cirka 18 000–cirka 11 000 fvt.), mens vegger og tak i det indre er delvis dekket av helleristninger og malerier. Særlig tallrike er bilder av bison, men også fremstillinger av blant annet hjort, okse og villsvin forekommer, videre menneskelignende figurer og håndsilhuetter. Maleriene er i flere farger. Ofte er fjellveggens ujevnheter nyttet i fremstillingen for å fremkalle en plastisk effekt. Stedet ble forlatt da et steinras blokkerte inngangen til hulen. Hulene står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg