Podemos

Pablo Iglesias Turrión
Pablo Iglesias

Podemos er et politisk parti i Spania. Det ble stiftet i 2014 og tilhører den radikale venstresiden i spansk politikk. Partileder er Pablo Iglesias Turrión. Partiet er, i likhet med det relativt nyetablerte Ciudadanos, et politisk alternativ som appellerer til en stadig større andel velgere som er misfornøyde med de tradisjonelle etablerte partiene.

Faktaboks

Etymologi

spansk «vi kan»

Podemos er en utvikling av Indignados-bevegelsen, som samlet store folkemasser i protest mot korrupsjon og økonomisk innstrammingspolitikk i 2011, en bevegelse som også omtales som 15. mai-bevegelsen. I løpet av det første året etter etableringen i 2014 har partiet hatt stor framgang, og på meningsmålingene har Podemos seilt opp som et av de tre største partiene i Spania, mens småpartiene på venstresiden (UPyD og IU) og de store, etablerte partiene PP og PSOE har gått tilbake.

Ved valget til Europaparlamentet i 2014 stilte Podemos til valg for første gang. Her fikk partiet 7,98 prosent av stemmene og fem medlemmer i Europaparlamentet. Ved valget til de autonome regionene den 24. mai 2015 ble Podemos representert av lokallag som Ahora Madrid og Barcelona en Común, og ble det tredje politiske partiet, med flest stemmer i over halvparten av Spanias regioner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Les om Podemos i Ny Tid.
  • "Understanding Podemos", Pablo Iglesias' analyse av partiets fortid, nåtid og fremtid i New Left Review (på engelsk).
  • Se engelsk omtale av Podemos i The Guardian

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg