Offisielt språk i Spania er spansk. I de autonome regionene Catalonia (CataluñaCatalunya), Galicia og Baskerland (Euzkadi, País Vasco) er henholdsvis språkene katalansk, galicisk og baskisk offisielle skrift- og undervisningsspråk i tillegg til spansk.

Riksspråket spansk er historisk sett basert på den nord- og sentralspanske dialekten kastiljansk, som har fortrengt andre språk- og dialektgrupper. Det regnes i dag som morsmål for nær 73 prosent av befolkningen. I nordvest snakkes galicisk (galego, sp. gallego) av vel 8 prosent av hele befolkningen. Galicisk er nærmest beslektet med portugisisk. Innen den asturiansk-leonesiske dialektgruppen snakkes i Asturias asturiansk (bable, ca. 100 000 førstespråksbrukere), i León leonesisk, og i Extremadura extremeño, et overgangsspråk mellom kastiljansk og galicisk-portugisisk. Leonesisk regnes i dag av mange som utdødd, og extremeño har svært få brukere. I Baskerland og det nordlige Navarra tales baskisk (euskara, sp. vasco, ca. 580 000 førstespråksbrukere), et ikke-indoeuropeisk språk med flere dialekter.

Dialektgruppen navarro-aragonesisk danner overgang mellom kastiljansk og katalansk. Det finnes i dag også spanske dialekter i området. I Aragón finnes rester av gasconsk (aranés), en oksitansk dialekt med kjerneområde i Gascogne, Frankrike. I det sørlige Aragón, Barcelona, Valencia, Murcia og Balearene tales og skrives varianter av katalansk (català, sp. catalán, ca. 4 millioner førstespråksbrukere). Av utdødde språk i senere historisk tid kan nevnes den iberoromanske dialekten mozarabisk (mozárabe), som ble talt i det arabiskokkuperte Sør-Spania, og guanche på Kanariøyene, som har vært satt i forbindelse med berberspråkene. Blant landets sigøynere anslås mellom 40 000 og 140 000 som brukere av det iberoromanske sigøynerspråket som i Spania kalles caló.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.