Språk i Spania

Offisielt språk i Spania er spansk. I de autonome regionene Catalonia (Cataluña, Catalunya), Galicia og Baskerland (Euskadi, País Vasco) er henholdsvis språkene katalansk, aranesisk, galicisk og baskisk offisielle skrift- og undervisningsspråk i tillegg til spansk.

Riksspråket spansk er historisk sett basert på den nord- og sentralspanske dialekten kastiljansk, som har fortrengt andre språk- og dialektgrupper. Det regnes i dag som morsmål for nær 73 prosent av befolkningen. I nordvest snakkes galicisk (galego, spansk gallego) av vel 8 prosent av hele befolkningen. Galicisk er nærmest beslektet med portugisisk.

Innen den asturiansk-leonesiske dialektgruppen snakkes i Asturias asturiansk (bable, rundt 100 000 førstespråksbrukere), i León leonesisk og i Extremadura extremeño, et overgangsspråk mellom kastiljansk og galicisk-portugisisk. Leonesisk regnes i dag av mange som utdødd, og extremeño har svært få brukere. I Baskerland og det nordlige Navarra tales baskisk (euskara, spansk vasco, rundt 580 000 førstespråksbrukere), et ikke-indoeuropeisk språk med flere dialekter.

Dialektgruppen navarro-aragonesisk danner overgang mellom kastiljansk og katalansk. Det finnes i dag også spanske dialekter i området. I Aragón finnes rester av gasconsk (aranesisk, spansk aranés), en oksitansk dialekt med kjerneområde i Gascogne i Frankrike. Aranesisk er offisielt språk i Catalonia, sammen med spansk og katalansk. I det sørlige Aragón, Barcelona, Valencia, Murcia og Balearene tales og skrives varianter av katalansk (català, spansk catalán, rundt fire millioner førstespråksbrukere).

Av utdødde språk i senere historisk tid kan nevnes den iberoromanske dialekten mozarabisk (mozárabe), som ble talt i det arabiskokkuperte Sør-Spania, og guanche på Kanariøyene, som har vært satt i forbindelse med berberspråkene. Blant landets sigøynere anslås mellom 40 000 og 140 000 som brukere av det iberoromanske sigøynerspråket som i Spania kalles caló.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg